Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
07.06.2024

Ми тут, щоб захистити права людей, забезпечити справедливість та верховенство права, - коментує начальник відділу протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Запорізької обласної прокуратури Юрій Гаврилов


Органи прокуратури здійснюють нагляд за дотриманням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах.
 
Прокурор у межах здійснення своїх повноважень може цілодобово відвідувати місця несвободи, опитувати посадових осіб, витребовувати будь-які документи, що стосуються предмету перевірки, а також мати конфіденційне спілкування з в’язнями.
 
У разі встановлення порушення органи прокуратури вживають заходи реагування - вносять вказівки керівнику пенітенціарного органу про усунення порушень законодавства, а за наявності ознак злочину - розпочинають розслідування відповідних кримінальних проваджень.
 
Завдяки належній організації прокурорського нагляду навіть з урахуванням наближеності до зони бойових дій у пенітенціарних установах не допущено надзвичайних подій, дезорганізації їх роботи тощо.
 
У 2023 році з урахуванням практики Європейського суду з прав людини та національних стандартів поводження з засудженими організовано та проведено медичне обстеження усіх в’язнів, які утримувались в установах на території області. Їм забезпечено належну медичну допомогу, проведення необхідних обстежень тощо.
 
За результатами вжитих заходів, навіть при збільшенні в порівнянні з минулим роком на 40% кількості в’язнів в установах області, смертність знижено на 80% (з 14 у 2022 до 3 – у 2023).
 
Дієві заходи на цьому напрямі прокурорської діяльності сприяли покращенню загальної оперативної обстановки, про що свідчить зниження на 77% злочинності в пенітенціарних установах (з 22 у 2022 до 5 – у 2023). Така тенденція зберігається і в 2024 році.

кількість переглядів: 160