Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
27.04.2020

Увага! Інформація про порядок функціонування спеціалізованої "гарячої лінії" в прокуратурі Запорізької області щодо фактів порушення прав дитини

Захист прав дитини є одним із пріоритетів у діяльності органів прокуратури. Завдяки Офісу Генерального прокурора активізується робота ювенального напрямку та повним перезавантаженням системи захисту прав дитини: від розробки Стратегії з впровадженням кращих світових практик та ролі прокуратури в цих процесах до реалізації пілотних проектів з медіації та превенції. 
 
Ситуації порушення прав дитини проявляються тією чи іншою мірою у кожній країні світу. На шляху до нових перетворень Україна також стикається з такими випадками - це експлуатація дітей, торгівля дітьми, насильство, соціальне сирітство. Жахливо, що вони набирають дедалі більших масштабів і нових форм і становлять значну суспільну загрозу.
 
Так , в Запорізькій області у складних життєвих обставинах у зв’язку із вчиненням насильства станом на 31.12.2019 було виявлено 73 дитини. Разом з цим, лише за 1 квартал поточного року таких дітей вже 103.
 
Крім того, в  умовах запровадження карантинних заходів у боротьбі з пандемією COVID-19 у світі відбувається зростання насильства в сім’ї. Ситуація ускладнюється тим, що правоохоронні органи та медичні служби широко задіяні у боротьбі з пандемією. І хоча ця тема не завжди відкрита у суспільстві, часто жертвами домашнього психічного, фізіологічного, сексуального насильства стають саме діти.
 
В умовах, коли батьки сповнені панічними настроями, перебувають у стані невизначеності та подекуди втрати будь-яких коштів для існування, безпричинними жертвами таких обставин стають саме діти.
 
В Запорізькій області  понад шість тисяч дітей виховується в інтернатних закладах. У зв’язку із карантинними заходами переважна більшість цих дітей повернулися до своїх родин. Здебільшого це родини, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціального супроводу, що в сьогоднішніх умовах є обмеженим.
 
Наголошуємо, що відповідно до законодавства у сфері протидії домашньому насильству та насильству над дітьми, кожна особа, якій стало відомо про факти насильства над дитиною, може звернутись до органів Національної поліції України та органу опіки та піклування. Органом опіки та піклування є районна державна адміністрація, виконком міської, селищної ради, ОТГ.
 
Закликаємо кожного, хто страждає від насильства, або кому стало відомо про випадки насильства у сім’ї, негайно звернутись за допомогою та повідомити уповноважені органи.
 
Разом з цим, з метою своєчасного та оперативного отримання інформації про порушення прав дитини в прокуратурі Запорізької області створена  та функціонує "гаряча лінія" та скринька "електронної пошти гарячої лінії" на яку, окрім вищезазначеної інформації,   можливо повідомити про факти: 
 
  • Торгівлі дітьми.
  • Комерційної сексуальної експлуатації дітей.
  • Примушування чи втягнення дітей у заняття проституцією.
  • Дитячої  порнографії.
  • Експлуатація дитячої праці.
  • Втягнення неповнолітніх осіб у злочинну діяльність.
  • Усиновлення (удочеріння) в комерційних цілях.
  • Насильницьке донорство щодо неповнолітніх осіб.
  • Втягнення неповнолітніх в збройні конфлікти.
  • Використання для жебрацтва, примус до жебрацтва.
  • Дискримінації.
  •  
Приймання усних повідомлень про таки факти здійснюється за телефоном
050-531-16-86,  (0612) 225-10-23
За бажанням інформацію також можна надсилати
на електронну пошту [email protected]
 

Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1012