Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.05.2024

У Запоріжжі припинено незаконну діяльність групи осіб, яка перешкоджала проведенню мобілізаційних заходів

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури повідомлено про підозру п’ятьом мешканцям Запоріжжя у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань зі здійснення мобілізаційних заходів, вчиненого групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 114-1 КК України).
 
За даними слідства, підозрювані, які є учасниками одного з громадських рухів Запоріжжя, що активно протидіє правоохоронним органам і підриває мобілізаційні процеси, почали чинити активні перешкоди у реалізації
військовослужбовцями ЗСУ повноважень під час мобілізації.
 
Своїми діями вони заважали врученню громадянам повісток.  Організовували зібрання, спрямовані на дискредитацію ТЦК, та в інші способи намагались блокували роботу їх співробітників. 
 
Створювали та поширювали в Інтернеті відеоролики з власними коментарями, в яких дезінформували населення про «протиправність» мобілізаційних заходів, відсутність повноважень на їх проведення у територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, чим підривали довіру громадськості до державної політики у сфері оборони України.  
 
Перейнявшись псевдоуявленням власної «демократії» та повіривши у свою безкарність, учасники руху стали перешкоджати правоохоронним органам у  боротьбі з наркозлочинністю. Під час викриття та затримання місцевих наркоділків вони умисно заважали роботі поліції з переслідування злочинців, ставши у такий спосіб на їх захист.
 
За результатами санкціонованих обшуків, проведених 14 травня 2024 року за місцем проживання псевдоактивістів, вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, предмети з російською і так званою «ДНР» символікою тощо. 
 
На початку цього слідчого заходу один із учасників руху намагався втекти від правоохоронців через балкон, залишивши без нагляду у квартирі свою 5-річну дитину. Надалі  вчинив опір працівнику поліції, застосувавши до нього фізичну силу.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.
 
Слідство триває, його здійснюють слідчі Головного управління Нацполіції в Запорізькій області за оперативного супроводу УСР в Запорізькій області ДСР Нацполіції України.
 
До відома: інформація надається з дозволу слідчого та прокурора у кримінальному провадженні.

 
 
 
 
 
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1081