Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.05.2024

За  одержання хабарів за безперешкодну реєстрацію сільгосптехніки судитимуть посадовця з Держпродспоживслужби, його дружину та підлеглого

Прокурори  Запорізької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно посадовця Держпродспоживслужби за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди, а також легалізації доходів, одержаних злочинним  шляхом (ч. 3 ст. 368,  ч. 2 ст. 209 КК України), його підлеглого за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України), а їх змовниці  -  пособництва в одержанні службовою особою неправомірної вигоди та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 209  КК України). 
 
         
 
За даними слідства, завідувач структурного підрозділу ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області налагодив корупційну схему з видачі дозвільної документації на сільгосптехніку. Для її реалізації залучив підлеглого та свою дружину. Спочатку за втручання цих службових осіб будь-яка заявка місцевих аграрієв щодо постановки на облік або зняття з обліку сільгосптехніки отримувала категоричну відмову.  
 
Після цього заявникам рекомендувалось звернутися до суб’єкта підприємництва - дружини одного з підозрюваних, для «консультації» з оформлення пакету документів.
 
Саме вона пропонувала  внести обумовлену суму на підконтрольований банківський рахунок за так звану безперешкодну реєстрацію. 
 
 
Після підтвердження оплати «консультативних послуг» заявники з аналогічним пакетом документів повторно звертались до державного органу, де безперешкодно отримували свідоцтво про реєстрацію техніки та номерні знаки на неї.    
 
За вказаних обставин аграрії примусово сплачували від 2 до 7 тис.  грн  за одиницю техніки в залежності від її виду.  
 
 
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі, за оперативного супроводу підрозділу внутрішнього контролю Державного бюро розслідувань України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 199