Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.03.2024

Більше тисячі безробітних та  пенсіонерів стали жертвами шахраїв у 2023 році

Запорізькою обласною прокуратурою спільно з Нацполіцією Запоріжжя вивчено стан розслідування та ефективність процесуального керівництва у кримінальних проваджень за фактами шахрайства.
 
Упродовж 2023 року органами Нацполіції Запорізької області зареєстровано в півтора раза більше випадків  шахрайства у порівнянні з 2022 роком (2741 проти 1992). 
 
За цими фактами потерпілим спричинено шкоду на понад 40 млн грн. У більшості випадках до таких фінансових втрат привело добровільне повідомлення незнайомцям своїх персональних даних. 
 
Установлено, що у 2023 року слідчими поліції розслідувалось майже 6 тис. кримінальних проваджень за вказаною категорією злочинів.
 
За процесуального керівництва прокурорів органів прокуратури області зі скерованих до суду обвинувальних актів  судом ухвалено 73 обвинувальні вироки.  
 
За статистикою 2023 року саме представники соціально незахищеної групи населення найчастіше ставали жертвами шахраїв. Серед них 863 безробітних  та 284 пенсіонери.
 
Схильність таких людей до маніпуляцій викликана їх вразливістю, віком, браком доступу до необхідної інформації та ресурсів, що допомогло б їм захистити себе від обману.
 
Через широкий доступ, зручність і анонімність набувають популярності для реалізації шахрайських схем торгівельні онлайн-майданчики, месенджери та соціальні мережі.
 
У 2023 році з використанням сайту «OLX» вчинено 453 кримінальні правопорушення, соціальної мережі «Instagram» - 276, месенджера «Telegram» - 66, «Facebook» - 64. 
 
З метою забезпечення ефективної організації та здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами шахрайства, здійснення розшуку осіб, які ухиляються від органів досудового розслідування, суду, виконання покарань за вчинення таких злочинів із числа працівників обласної та окружних прокуратур регіону  створено відповідну робочу групу. 
 
Прокуратура у співпраці з поліцією області продовжують вживати заходи до забезпечення якісного розслідування вказаної категорії кримінальних проваджень.
 
Долучайтесь до наших соціальних мереж: FacebookTelegramYouTube

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 184