Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.03.2024

Здійснив розстріл  українського військовополоненого на Запоріжжі – підозрюється військовослужбовець окупаційного війська

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури військовослужбовця армії рф повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). 
 
 
За даними слідства, 6 січня 2024 року стрілець штурмового загону «Шторм-V» 218 танкового полку 127 мотострілецької дивізії 5 загальновійськової армії Східного військового округу зс рф під час штурму бойових позицій Сил оборони України поблизу населеного пункту Приютне Пологівського району відкрив вогонь на ураження по українському військовополоненому. 
 
Український захисник склав зброю, підняв руки вгору, вийшов із бліндажа  та на вимогу російського військового, став на коліна,  тим самим підтвердив свій намір  щодо здачі у полон. Проте замість полону отримав вогнепальне поранення несумісне з життям. 
 
У лавах окупаційного війська підозрюваний перебував із листопада 2023 року, після укладення контракту на проходження військової служби у зс рф замість відбування покарання за крадіжку  в одній із колоній на території країни-агресора. 
 
Після проходження відповідної підготовки на одному з військових полігонів у Ростовській області рф був передислокований на запорізький напрямок. 
 
Наприкінці січня 2024 року був взятий у полон українськими захисниками та переданий правоохоронним органам. 
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СБУ в Запорізькій області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 328