Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2024

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності обласної прокуратури у 2023 році  

Діяльність органів прокуратури в області забезпечують 286 прокурорів. Залишаються вакантними 127 посад прокурорів.
 
Наразі 10 працівників прокуратури проходять військову службу.
 
Завдяки ефективній та злагодженій роботі на всіх напрямах прокурорської діяльності у 2023 році досягнуто таких результатів.
 
Стан протидії злочинності
 
Підвищено якість координації правоохоронних органів регіону, що вплинуло на результативність із викриття злочинів на актуальних напрямах.
 
На 17% більше обліковано злочинів у сфері господарської діяльності (133 проти 114). Більше ніж удвічі виявлено фактів легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (44 проти 19).
 
З 1 до 1,2 тисячі зросла кількість виявлених наркозлочинів, а фактів збуту заборонених речовин – на чверть (зі 171 до 214). Припинено діяльність 4 нарколабораторій проти жодної позаминулоріч.
 
До суду скеровано обвинувальний акт стосовно 3 учасників міжрегіонального організованого злочинного угруповання, які організували виробництво та збут особливо небезпечної психотропної речовини PVP. Під час обшуків вилучено понад 23 кг PVP, інші хімічні речовини, вартістю за цінами «чорного ринку» більше 20 млн. грн.
Посилено протидію хабарництву. Викрито 38 фактів прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди службовою особою, що майже на 50% більше ніж позаторік.
 
До суду направлено обвинувальний акт стосовно голови МСЕК у наданні ухилянтам за грошову винагороду висновку про встановлення групи інвалідності (ч. 3 ст. 368 КК України). Жінку викрито безпосередньо після отримання 2 тис. доларів США та 5 тис. грн. Під час обшуку за місцем проживання виявлено та вилучено 88 тис. доларів США та 515 тис. грн.
 
Виявлено 196 фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами.
 
Вчинено 56 правопорушень у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем електрозв’язку та комп’ютерних мереж.
 
За процесуального керівництва прокурорів торік поліцією розслідувалось майже 90 тисяч кримінальних проваджень. До суду передано 2,6 тисяч обвинувальних актів.
 
Відшкодовано понад 22 млн грн збитків, завданих злочинами.
 
Знешкодження організаційних груп
 
Припинено діяльність 19 злочинних угруповань у складі 70 учасників, серед яких 5 - із корумпованими зв’язками в органах влади та управління.
 
До суду скеровано обвинувальний акт стосовно 6 учасників злочинної організації, які за допомогою мобільних телефонів створили кол-центр та шахрайськими діями заволоділи 3,3 млн грн громадян (ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 255 КК України)
 
Ще один обвинувальний акт за ч. 3 ст. 203-2, ч. 2 ст. 209 КК України направлено стосовно 8 учасників угруповання, які на території міста організували мережу з 5 гральних залів, де проводили азартні ігри. Щомісячно прибуток від незаконної діяльності складав майже 3 млн грн. Як установлено, частину такого прибутку організатор та його співучасник легалізували шляхом внесення готівки на банківські рахунки.
 
На розгляді суду перебуває обвинувальний акт стосовно організованої групи за участю працівника поліції, яка отримувала грошову винагороду за зловживання впливом на прийняття рішень щодо швидкого та позачергового виїзду на ТОТ Запорізької області (ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України).
 
Наприкінці 2023 року слідчими ДБР завершено розслідування щодо членів ще однієї організованої злочинної групи - у складі керівника аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС в області, начальника структурного підрозділу вказаного загону та ще чотирьох службовців цивільного захисту АРЗ ГУ ДСНС в області. Особи впровадили злочинну схему заволодіння державними матеріальними цінностями та грошовими коштами, заподіявши шкоду в розмірі понад 1,6 млн грн (ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 366 КК України).
 
Воєнні злочини та злочини проти основ національної безпеки
 
Збройна агресія обумовила переорієнтування діяльності органу за новим пріоритетним напрямом – забезпечення належної фіксації, досудового розслідування злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.
 
Упродовж 2023 року прокурори спрямовували зусилля щодо забезпечення ефективної діяльності у сфері протидії воєнним злочинам.
        
Прокурори обласної прокуратури здійснювали процесуальне керівництво у майже 9 тис. епізодів за фактами вчинення військовослужбовцями країни-агресора злочинів, пов’язаних із порушенням законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).
 
Серед них найбільш поширеними є обстріли, які супроводжуються вбивством мирного населення Запоріжжя та області, руйнуванням та знищенням цивільної та критичної інфраструктури.
 
Зафіксована велика кількість випадків захоплення, пограбування промислових та аграрних підприємств, приватного бізнесу, привласнення нерухомості та іншого майна, вбивств та викрадення цивільного населення.
 
У цих провадженнях слідчими СБУ та поліції встановлюються обставини загибелі  554 цивільних осіб, поранення 1437 цивільних осіб, викрадення  948 цивільних осіб, знищення та пошкодження понад 10 тис. об’єктів нерухомості.
 
Ідентифіковано здійснення військовими рф обстрілів та бомбардувань об’єктів інфраструктури обласного центру та Запорізького району такими видами та типами озброєння: ЗРК «С-300», «Іскандер-М» та «Іскандер-К», ракети типу «Калібр», «Х-35», «Х-22», «Х-32», «Х-59»,  «Х-101», «Циркон», різні типи РСЗВ, зокрема «Торнадо-Г», «Град», у тому числі із касетними боєприпасами, керовані авіаційні бомби та БПЛА «Shahed-136/Герань 2» тощо.
 
Протягом 2023 року за результатами розслідування воєнних злочинів до суду скеровано 4 обвинувальні акти стосовно 5 осіб за фактами вчинення 10 епізодів воєнних злочинів, майже всі з яких щодо командирів керівного складу зс рф.
 
Судом ухвалено обвинувальний вирок, яким військового коменданта «окупаційної адміністрації м. Мелітополь» засуджено за катування та інше жорстоке поводження з цивільним населенням та призначено покарання у вигляді 12 років позбавлення волі (ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 438 КК України).
 
Ще одним із пріоритетних завдань залишається забезпечення ефективного викриття та розслідування кримінальних правопорушень, що вчиняються в умовах воєнного стану проти основ національної безпеки України, у т.ч. з ознаками колабораціонізму, а також пов’язані з виправдовуванням збройної агресії рф.
 
За процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури слідчими УСБУ в області у 2023 році до суду  скеровано 364  обвинувальні акти, у тому числі 326 – за процедурою спеціального досудового розслідування. Постановлено більше 100 обвинувальних вироків, з них 95 щодо злочинів проти основ національної безпеки – і це найвищий показник по державі.
 
За фактами державної зради повідомлено про підозру 31 особі, до суду скеровано 26 обвинувальних актів, засуджено 14 осіб.
 
За фактами колабораціонізму повідомлено про підозру 324 особам, скеровано до суду 314 обвинувальних актів, засуджено 83 осіб.
 
За фактами пособництва державі-агресору повідомлено про підозру 30 особам, до суду спрямовано 26 обвинувальних актів, засуджено 5 осіб.
 
За напрямом протидії поширенню інформації щодо сил та техніки ЗСУ повідомлено про підозру 4 особам, до суду спрямовано 3 обвинувальні акти, наразі триває судовий розгляд.
 
Щодо фактів виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників повідомлено про підозру 17 особам, скеровано до суду 16 обвинувальних актів, засуджено 11 осіб.
 
Максимальні зусилля прикладаються  з метою викриття та знешкодження корегувальників ворожого вогню, за допомогою яких збройними підрозділами рф наносились удари по мирних об’єктах Запоріжжя та області.
 
У 2023 році викрито, затримано та повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України 8 особам. Спрямовано до суду 6 обвинувальних актів, 2-х осіб засуджено, у тому числі одну – до довічного позбавлення волі.
 
Зокрема, у вересні 2023 року до довічного ув’язнення з конфіскацією всього майна засуджено 37-річного мешканця Запоріжжя, який ставши очевидцем ремонту української військової техніки на одному із запорізьких оборонних підприємств, у той же спосіб передав окупантам відомості щодо її  геолокації, кількості та технічного стану. За результатами апеляційного розгляду вирок суду першої інстанції залишено без змін.
 
У листопаді-грудні цього року затримано ще 2 корегувальників обстрілів міста Запоріжжя, усім повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України та взято під варту. Стосовно одного з них до суду скеровано обвинувальний акт. Стосовно іншого  досудове розслідування триває.
 
До реальних строків позбавлення волі засуджено «головних» колаборантів області:
 
- вироком від 29.06.2023 до 15 років позбавлення волі депутата Запорізької облради від партії «Опозиційний блок», який в окупованому м. Мелітополі на посаді голови «Военно-гражданской администрации Запорожской области» грав ключову роль в організації та проведенні незаконного референдуму у вересні 2022 року щодо приєднання Запорізької області до рф;
 
- до 8-15 років ув’язнення отримали псевдоочільники окупованих  Бердянська, Мелітополя та Мелітопольського району, Василівки  Дніпрорудного, Михайлівки, Розівки, Осипенківської та Андріївської громад Бердянського району тощо;
 
- до 12-15 років позбавлення волі за судовими вироками призначено двом керівникам окупаційних органів поліції м. Бердянська, м. Енергодара, Мелітополя, Токмака, Кам’янки-Дніпровської тощо.
 
Наразі в судах прокурори підтримуються публічне обвинувачення у 350 кримінальних провадженнях.
 
За процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Мелітополі, до суду скеровано понад 70 обвинувальних актів стосовно експравоохоронців, які, зрадивши присязі перейшли на бік ворога (ст. 111 КК України). Наразі за спецальною процедурою судового розгляду ухвалено обвинувальний вирок стосовно поліцейського зрадника.  
 
За процесуального керівництва ювенальних прокурорів  слідчими поліції до суду скеровано 18 обвинувальних актів  стосовно освітян, які на окупованій території Запорізької області впроваджували в навчальний процес  стандарти освіти країни-агресора (ст. 111-1 КК України). Наразі у вказаній катергорії кримінальних проваджень ухавалено 3 обвинувальні вироки.  
 
Міжнародне співробітництво
 
За кордоном розшукано та затримано 3-х осіб, які ухилялись від органів слідства України. Відповідним компетентним органам направлені клопотання про їх екстрадицію. 13 громадян України оголошено у міжнародний розшук.
 
Виконано 8 запитів іноземних держав про міжнародну правову допомогу.
 
Протидія порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах
 
Бойові дії в регіоні зумовилите, що з 11 пенітенціарних установ функціонують 4.
 
Ефективна реалізація повноважень прокурорами забезпечила зниження рівня злочинності в установах на 77% порівняно з позаминулим роком.
 
Результативні перевірки у пенітенціарних установах, у т.ч. з питань надання медичної допомоги, сприяли зниженню смертності серед в’язнів на 80%.
 
Стан протидії дитячій злочинності
 
Відмічається зниження дитячої злочинності на 41,1 %.
 
Ювенальними прокурорами забезпечено процесуальне керівництво у 614 кримінальних провадженнях у сфері захисту інтересів дітей та протидії насильству. До суду скеровано 86 кримінальних проваджень указаної категорії.
 
Захист інтересів дітей
 
Пред’явлено позовів на суму 19,4 млн грн з питань використання бюджетних коштів, соціального захисту дітей. За втручання прокурора добровільно відшкодовано 16 млн грн. Реально виконано рішення суду на 2,3 млн грн.
 
Підтримання публічного обвинувачення
 
Прокурори торік узяли участь у розгляді понад 1500 кримінальних проваджень з ухваленням вироку, в тому числі 208 – на підставі угод.
 
Задоволено 14 касаційних скарг прокурора, 10 з яких були внесені на реабілітуючі судові рішення.
 
Так, постановою Верховного Суду від 21.03.2023 за касаційною скаргою прокурора скасовано ухвалу Запорізького апеляційного суду, якою залишено без змін вирок Шевченківського райсуду м. Запоріжжя про виправдання директора та головного інженера комерційної структури, які під час виконання ремонтних робіт заволоділи грошовими коштами комунального підприємства на суму 100 тис. грн (ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).
 
Представницька діяльність органів прокуратури
 
Торік представницька діяльність прокуратури області була зосереджена на захисті актуальних для регіону державних інтересів в умовах воєнного стану.
 
При реалізації цієї конституційної функції прокурорами пред’явлено позовів на суму 3,8 млрд грн, судовими рішеннями підтверджено обґрунтованість заявлених вимог на 4,1 млрд грн. Забезпечено реальне виконання рішень судів на суму 2 млрд, державі та територіальним громадам повернуто 600 га земель.
 
Зокрема, до суб’єктів господарювання, які незаконно користувалися землею, не сплачуючи за це кошти, та тих, хто спотворив результати тендерів внаслідок вчинення антиконкурентних узгоджених дій, прокурорами пред’явлено 65 позовів про стягнення до бюджету коштів у сумі 80 млн грн. Судами вже задоволено 47 позовів на 63 млн грн. Понад 55 млн грн стягнутих коштів фактично поповнили державний та місцевий бюджети.
 
Прокурори пред’явили 20 позовів про конфіскацію у громадян рф 54 га сільськогосподарських земель, які незаконно перебували у їх власності, 19 га вже передані державі.
 
Із метою забезпечення цивільного захисту населення від постійних ракетних обстрілів держави-агресора пред’явлено 23 позови, предметом яких є захисні споруди площею понад 6800 кв.м місткістю майже 7000 осіб. За судовими рішеннями такої категорії 6 об’єктів вже фактично приведені у належний стан та здатні укрити майже 1500 осіб.
 
Усвідомлюючи необхідність забезпечення житлом громадян та внутрішньо переміщених осіб, прокуратура пред’явила позови про передачу Запорізькій міській раді 14 квартир вартістю понад 12 млн грн, у тому числі й тих, які вибули з комунальної власності за допомогою шахрайських схем.
 
Охорони навколишнього природного середовища
 
Прокурорами зосереджено зусилля у боротьбі із незаконною порубкою лісів, забрудненням атмосферного повітря, водних об’єктів, незаконним використанням особливо цінних земель, незаконним використанням корисних копалин тощо.
 
Минулого року прокурори скерували до суду 46 обвинувальних актів у сфері охорони довкілля, два з яких - стосовно забруднювачів атмосферного повітря.
 
Серед них кримінальне провадження стосовно ексдиректора ТОВ, який допустив забруднення атмосферного повітря, чим спричинив шкоду довкіллю на суму 1,8 млн грн (ч. 1 ст. 241, ч. 2 ст. 364-1 КК України). Наразі триває судовий розгляд.
 
Під час здійснення представництва інтересів держави в суді у цій сфері пред’явлено позовів на суму 1,94 млрд. Судами задоволено 14 позовів на 689 млн грн. Забезпечено виконання 99% судових рішень.
 
У сфері охорони атмосферного повітря задоволено позов обласної прокуратури про стягнення з місцевого товариства майже 2 млн грн за викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Вживаються заходи щодо його реального виконання.
 
На виконання рішень судів за позовами органів прокуратури області у комунальну власність повернуто 37 га земель природно-заповідного фонду заказників «Балка Садова» та «Іванівський Бір».
 
Протидія корупції поза межами кримінального провадження
 
Минулого року за участі прокурорів судами області розглянуто 36 справ про правопорушення, пов’язані з корупцією. До адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 22 посадових осіб, серед них - 5 депутатів.
 
Розгляд звернень громадян
 
До органів прокуратури області надійшло понад 4,3 тис. звернень громадян, з яких майже 1,8 тис. вирішено по суті, задоволено вимоги 123 громадян.
 
На особистому прийомі прокурорами прийнято понад 4 тис. громадян.
 
Особисто керівником обласної прокуратури прийнято 24 громадян.
 
Розглянуто 107 запитів на отримання публічної інформації, 73 - задоволено.
 
Висвітлення діяльності органів прокуратури
 
Про результати діяльності прокуратури систематично інформувались органи влади та місцевого самоврядування. Загалом упродовж минулого року скеровано майже 50 таких повідомлень.
 
У засобах масової інформації постійно висвітлюються стан розслідування та судового розгляду воєнних злочинів рф та злочинів проти основ національної безпеки України, інших резонансних кримінальних проваджень, а також досягнення на окремих напрямах роботи.
 
На офіційному сайті, сторінці Фейсбук та телеграм-каналі обласної прокуратури розміщено понад 1500 таких публікацій.
 
Передано до АРМА та на потреби українських захисників
 
За клопотанням прокурорів обласної прокуратури судом передано до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами понад 6,6 млн грн, арештовані та вилучені під час слідчих дій стосовно 6-х співробітників ДСНС за фактом привласнення та розтрати майна на загальну суму понад 2,3 млн грн (ч. 4, ч. 5 ст. 191 КК України). 
 
На потреби українських захисників прокурорами передано 165 м куб. деревини, визнаної речовим доказом у кримінальному провадженні за фактом незаконної порубки лісу (ч. 2  ст. 246 КК України).
 
Також бійцям Збройних Сил України за участі прокурорів передано тютюнової продукції на 150 тис. грн, вилученої з незаконного обігу під час слідчих дій.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 731