Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2024

Недоплатили більше 43 млн грн податку на землю – судитимуть двох посадових осіб запорізького підприємства

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно двох посадових осіб місцевого підприємства за фактом ухилення від сплати податку в особливо великому розмірі та службового підроблення, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).
 
За даними слідства, підозрювані розробили та упродовж 4 років використовували протиправну схему з внесення до податкової звітності  недостовірних відомостей, які суттєво зменшували коефіцієнт плати за землю, що перебувала у постійному користуванні їхньої комерційної структури. 
 
Так, у кожний звітний період, починаючи з 2018 року, фінансовий директор та головний бухгалтер підприємства у податкових деклараціях зі сплати податку за землю умисно зазначали неіснуючі кадастрові номери земельних ділянок, оскільки б за відсутності такого номеру податок нараховувався за більшою ставкою. Тож вигаданий ними та зазначений у податковому документі цифровий код землі надавав можливість вносити за неї плату за меншим коефіцієнтом. 
 
Така схема ухилення від податку призвела до ненадходження коштів до бюджету на понад 43 млн грн. Наразі судом накладено арешт на нерухоме майно та земельні ділянки, які належать підозрюваним. 
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Головного управління Нацполіції в Запорізькій області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Запорізькій області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 756