Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2024

Шахрайство на працевлаштуванні людей за кордоном: на Запоріжжі викрито групу осіб

За процесуального керівництва Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя викрито групу осіб, яка під приводом працевлаштування громадян за кордоном заволодівала їх грошима. 

Трьом її учасникам повідомлено про підозру в шахрайстві, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України).
 
   
 
 
За даними слідства, підозрювані розміщували на міжнародній платформі «Flagma» оголошення про наявні вакансії для роботи в країнах Європи та пропонували свої послуги з працевлаштування.
 
Надалі під час телефонної розмови переконували зацікавлених в оголошенні осіб у необхідності перерахувати обумовлену суму кошів для оформлення пакету документів. Після отримання грошей на підконтрольні рахунки, завчасно відкриті на підставних осіб, шахраї більше на зв'язок не виходили.
 
Для підтвердження своєї нібито законної діяльності учасники шахрайської схеми надавали громадянам фіктивні ліцензії на право зайняття господарською діяльністю у сфері надання посередницьких послуг, договори, довідки. З цією ж метою в одній із соцмереж вони створили бізнес-акаунт за фейковою сферою діяльності, де рекламували свою «роботу».  
 
За попередніми даними, у  такий спосіб було ошукано більше 10 осіб.
 
Всіх учасників групи затримано в порядку ст. 208 КПК України. Наразі їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 
 
За результатами проведених обшуків за місцем мешкання та протиправної діяльності підозрюваних  у Запоріжжі та Львові виявлено та вилучено банківські картки, мобільні телефони, грошові кошти,  чорнові записи, комп’ютерну техніку тощо.  
 
     
Слідство триває. Встановлюється коло осіб, потерпілих від протиправної діяльності.
 
Заходи з викриття проводились прокурорами спільно зі слідчими відділу поліції № 2 Запорізького РУП Головного управління Нацполіції в Запорізкій області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Запорізькій області та УСР в області ДСР Нацполіції України, а також силової підтримки підрозділу КОРД.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 917