Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.11.2023

Завдяки прокуратурі недопущено протиправне стягнення з державного підприємства понад 39 млн доларів США

Прокурори Запорізької обласної прокуратури у суді довели протиправність стягнення понад 39 млн доларів США з товариства, 97 % акцій якого належить державі. 
 
Ще у червні 2015 року компанія-нерезидент звернулась до суду з позовом про стягнення з АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» заборгованості за договором позики у сумі 39  млн доларів США, що еквівалентно 835 млн грн. 
 
У свою чергу державне підприємство подало зустрічний позов про визнання цієї угоди недійсною. 
 
 Справа неодноразово розглядалась судами різних інстанцій. 
 
Востаннє колегією суддів господарського суду Запорізької області ухвалено рішення, яким відмовлено у задоволенні позовної заяви компанії-нерезидента, та задоволено зустрічний позов, яким договір позики визнано недійсним.
 
Прокурори вступили у розгляд цієї справи та надали беззаперечні докази про необґрунтованість вимог позивача.
 
Суд погодився з тим, що перераховані на користь державного підприємства кошти призначались для його модернізації в якості інвестицій. Однак отриману позику за цільовим призначенням товариство не використало.
 
Надалі ці кошти колишнім власником контрольного пакету виведено на рахунки компаній, пов’язаних та афілійованих із однією з найбільших металургійних корпорацій держави-окупанта, кінцевим бенефіціаром якої є російський олігарх.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 886