Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.11.2023

Брала участь в організації фейкових виборів «депутатов законодательного собрания Запорожской области рф»– підозрюється жителька с. Стульневе Запорізької області

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури повідомлено про підозру громадянці України в організації та проведенні незаконних виборів на тимчасово окупованій території (ч. 5 ст. 111-1 КК України).
 
За даними слідства, колишня завгосп одного з навчальних закладів після захоплення Чернігівської територіальної громади Запорізької області з власних ідеологічних поглядів стала усіляко підтримувати окупаційну владу. 
 
У червні 2023 року жінка погодилась на пропозицію ворога взяти участь в організації на тимчасово окупованій території примусового обрання так званих «депутатов законодательного собрания Запорожской области первого созыва». Згодом її було призначено секретарем «участковой избирательной комиссии № 347 Черниговского муниципального округа», створеної окупантами в селі Стульневе. 
 
Займаючи псведопосаду, вона виконувала всі вказівки з проведення у вересні 2023 року фейкових виборів. Під час примусового волевиявлення у супроводі озброєних окупантів здійснювала подомовий обхід місцевих жителів з метою змусити їх ставити підписи на підтримку заздалегідь визначеного кандидата та у такий спосіб забезпечити голосування кожного мешканця села. Після завершення голосування підозрювана особисто здійснила підрахунок голосів, узагальнила результати виборів та оголосила переможця.
 
Наприкінці жовтня 2023 року жінка виїхала на підконтрольну Україні територію  та переховувалась у родичів у Вінницькій області. 
 
Псевдопосадовиця була викрита правоохоронцями і наразі за рішенням суду  перебуває під вартою.
 
Заходи з викриття проводились прокуратурою спільно з співробітники СБУ в Запорізькій області за оперативного супроводу Головного управління Нацполіції в Запорізькій області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 794