Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.10.2023

Прокуратура у судовому порядку стягує з недобросовісних суб’єктів господарювання у дохід держави понад 60 млн грн

Органами прокуратури Запорізької області у 2023 році з метою поновлення інтересів держави за фактами антиконкурентних узгоджених дій під час публічних закупівель пред’явлено 52 позови на загальну суму 60,4 млн грн. Наразі судами вже задоволено 41 позов на суму 44,4 млн грн.
 
Зокрема, Господарським судом міста Києва задоволено позов Бердянської окружної прокуратури про стягнення з комерційної структури у дохід держави понад 3,5 млн грн.
 
Прокуратурою встановлено, що до повномасштабного вторгнення рф в Україну  державним підприємством морської галузі проведено відкриті торги із закупівлі поточного ремонту відбійних пристроїв та ремонту покриття в перехідній зоні на  одному з причалів.
 
Усупереч вимогам законодавства 2 суб’єкти господарювання узгоджували свою поведінку, визначали ціну, координували свої дії під час участі в закупівлі, використовували однакові ІР-адреси та завантажували тендерні пропозиції з одних точок доступу до мережі Інтернет тощо.
 
Внаслідок таких антиконкурентних узгоджених дій одного з указаних суб’єктів господарювання незаконно обрано переможцем та укладено з ним договір поточного ремонту.
 
Вказані порушення підтверджені рішенням Антимонопольного комітету України, а в подальшому і судами.
 
За вказаних обставин договір суперечив інтересам держави та суспільства, його моральним засадам. Це і стало підставою для звернення прокуратури до суду з позовом про визнання його недійсним та стягнення у дохід держави коштів.
 
Робота прокурорів на вказаному напрямі триває й надалі.

Автор: Відділ інформаціїної політики
кількість переглядів: 975