Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.10.2023

У Запоріжжі підозрюється організатор схеми незаконного переправлення ухилянтів за кордон

За процесуального керівництва прокурорів Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя учаснику одного з добровольчих формувань територіальної громади Запоріжжя повідомлено про підозру  у незаконному переправленні осіб через державний кордон  (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
 
За даними слідства, четверо місцевих мешканців налагодили протиправний бізнес на незаконному переправленні військовозобов’язаних через держкордон України в пунктах пропуску. 
 
Вони обіцяли чоловікам призовного віку допомогу у виготовленні підроблених довідок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або оформленні фіктивного волонтерства з наступним внесенням персональних даних до електронної системи «Шлях».  Придбання ухилянтами таких документів надавало їм законні підстави для  безперешкодного  виїзду за межі України.
 
Вартість такої послуги учасниками групи оцінювали від 4 до 7 тис. доларів США з людини.
 
Організатора цієї схеми затримано в порядку ст. 208 КПК України, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.
 
 
Під час обшуків за місцем його проживання та в транспортних засобах вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки, грошові кошти та інші докази злочинної діяльності.
 
Слідство триває. Вживаються заходи для встановлення інших осіб, причетних до вчинення вказаного злочину.
 
Заходи з викриття здійснювались прокуратурою спільно зі слідчими Відділу поліції № 1 Запорізького РУП Головного управління  Нацполіції в Запорізькій області за оперативного супроводу контррозвідки СБУ в Запорізькій області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Відділ інформаціїної політики
кількість переглядів: 1039