Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.10.2023

Взяли участь у викраденні майже 4 млн матеріальної допомоги з депозиту вдови  військового ЗСУ – підозрюються троє громадян

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом жителям Дніпропетровської, Волинської та Черкаської областей у пособництві в заволодінні чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 КК України).
 
За даними слідства, троє молодиків за грошову винагороду передали свої персональні дані групі шахраїв. Надалі зареєстровані на них електронні гаманці, ФОП та віртуальний сервіс були використані у шахрайській схемі заволодіння депозитом, який належав вдові українського військового.
 
Дізнавшись про отримання жінкою державної матеріальної допомоги у зв’язку із загибеллю чоловіка на війні та її зберігання в банківській установі шахраї розробили план викрадення коштів. Вони зателефонували жінці під виглядом оператора мобільного зв’язку та переконали на деякий час  вимкнути телефон. Потім за допомогою послуги відновлення сім-карти зробили електронний дублікат її номера, що надало можливість безперешкодно отримати доступ до онлайн-банкінгу потерпілої. Надалі через облікові записи на криптобіржах шахраї вивели майже 4 млн грн на підконтрольні рахунки.
 
Під час обшуків за місцем мешкання підозрюваних в трьох областях України вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та сім-картки різних операторів мобільного зв’язку. 
 
 
Тривають слідчі дії з встановлення інших осіб, безпосередньо причетних до вчинення шахрайства.
 
Заходи з викриття здійснювались прокуратурою спільно зі слідчими Головного управління Нацполіції в Запорізькій області за оперативного супроводу управління протидії кіберзлочинам в Запорізькій області. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Відділ інформаціїної політики
кількість переглядів: 1225