Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.09.2023

Знущався в окупованому Мелітополі з полонених та вимагав від їх родичів гроші за збереження їм життя – на Запоріжжі судитимуть  комроти армії окупантів

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно командира 3-ї роти «полка полиции ФГКУ «УВО ВНГ россии по Чеченской Республике" за фактом  порушення законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).  
 
За даними слідства, командир підрозділу,  який у складі збройних формувань рф прибув до України з метою її окупації, разом з іншими підлеглими йому військовими організував на території Мелітопольського району місце для утримання військовополонених та захоплених у заручники громадян. 
 
Задля цього вони облаштували оглядову яму для автомобілів в одному з  гаражів, розташованому на території незаконно захопленого домоволодіння у селі Радісне Мелітопольського району. 
 
Там підозрювані систематично застосовували стосовно полонених та заручників заборонені міжнародним законодавством методи фізичного та психологічного примусу. Вчиняли насильство над життям, здоров’ям, честю та гідністю. Застосовували до людей жорстокі тортури з використанням електроструму. Утримували в антисанітарних умовах без води та їжі. У такий спосіб вони вимагали інформацію стосовно проукраїнських активістів, які своєю громадянською позицією можуть зашкодити впровадженню окупаційної політики держави-агресора. 
 
Надалі змушували телефонувати чи відправляти через мобільні додатки родичам повідомлення про примусову сплату коштів задля спасіння їхнього життя. 
 
Наразі відомо про отримання грошових переводів на загальну суму понад 700 тис. грн та 4200 доларів США, переданих особисто.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ В Запорізькій області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Відділ інформаціїної політики
кількість переглядів: 3178