Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.08.2023

Стан реалізації права громадян на цивільний захист - на Запоріжжі відбулась спільна нарада керівників правоохоронних органів, органів державної влади, місцевого самоврядування та контролю

Сьогодні під головуванням керівника Запорізької обласної прокуратури Сергія Спільника проведено спільну нараду керівників правоохоронних органів, органів державної влади, місцевого самоврядування та контролю Запорізької області.
 
 
Обговорили стан протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним з незаконним відчуженням, використанням не за призначенням, утриманням в неналежному стані об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, привласненням та нецільовим використанням призначених на їх утримання коштів, неправомірними діями посадових осіб, захисту інтересів держави у цій сфері.
 
Участь у нараді брали голова Запорізької обласної державної адміністрації-начальник обласної військової адміністрації Юрій Малашко, голова Запорізької обласної ради Олена Жук, секретар міської ради Анатолій Куртєв, начальник Головного управління Нацполіції в Запорізькій області Артем Кисько та т.в.о. начальника Головного управління ДСНС в Запорізькій області Владислав Гусинський.
 
   
 
Серед запрошених - керівництво та начальники структурних підрозділів правоохоронних органів регіону, представники інших органів влади та контролю, а також заступники керівника обласної прокуратури, начальники структурних підрозділів апарату та керівництво окружних прокуратур.
 
За півтора роки війни повітряна тривога на території Запоріжжя та області оголошувалася понад 2500 разів, а її загальна тривалість склала більше 90 діб. За цей час відбулося понад 8 тис. ворожих нападів на споруди цивільної інфраструктури. Ці цифри ще раз підкреслюють, що об’єкти фонду захисних споруд нашої області повинні бути у будь який час готовими до укриття населення – зазначив Сергій Спільник.
 
Зауважено всім уповноваженим суб’єктам на необхідності встановлення фактів розкрадання та нераціонального використання бюджетних коштів, виділених на реконструкцію та утримання об'єктів цивільного захисту населення, та відповідного на них реагування.  
 
 
 
Окремо зупинились на результатах роботи з приведення укриттів та сховищ у готовий до використання стан та проблемних питаннях, які виникають за вказаним напрямом діяльності. 
 
За офіційними даними у місті Запоріжжі з 272 протирадіаційних укриттів та сховищ лише 40 (14,7%) готові до використання, 168 (61,8%) обмежено готові, а 64 (23,5 %) -  взагалі не готові.
 
За 2022-2023 роки прокуратурою пред’явлено 18 позовів про зобов’язання привести у придатний для використання стан споруди цивільного захисту площею понад 4,7 тис. кв. м, у яких може укритися 3500 осіб. 
 
Наразі судами задоволено 10 таких позовних заяв, 8 рішень вже набрали законної сили та є обов’язковими для виконання. 
 
 
У 2023 році до суду скеровано 2 обвинувальні акти щодо 5 осіб у провадженнях, пов’язаних із привласненням та нецільовим використанням коштів, призначених на утримання споруд цивільного захисту.
 
По завершенню розроблено спільні заходи, спрямовані на забезпечення належної реалізації прав громадян на цивільний захист тощо.

Автор: Відділ інформаціїної політики
кількість переглядів: 3665