Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.08.2023

Керівники правоохоронних органів регіону обговорили стан захисту громадян, суспільства та держави від злочинних посягань в умовах воєнного стану

22 серпня 2023 року очільник Запорізької обласної прокуратури Сергій Спільник провів  координаційну нараду керівників правоохоронних органів регіону. Обговорили стан захисту громадян, суспільства та держави від злочинних посягань в умовах воєнного стану.
 
             
Серед запрошених - голова Запорізької обласної державної адміністрації-начальник обласної військової адміністрації Юрій Малашко, голова Запорізької обласної ради Олена Жук, командувач оперативного угруповання військ на запорізькому напрямку, керівник Запорізької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Сергій Орешко, начальник ВСП в області Юрій Чердаков.  
 
Також у роботі наради взяли участь керівництво Головного управління Нацполіції в Запорізькій області та його територіальних підрозділів, регіональних управлінь Нацполіції України, Управління СБУ в області, Територіального управління ДБР у м. Мелітополі, Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань, а також заступники керівника обласної прокуратури, начальники структурних підрозділів апарату та керівництво окружних прокуратур.
   
Відкриваючи захід, Сергій Спільник зауважив, що в умовах війни скоординована діяльність правоохоронців з питань протидії злочинності має особливе значення, адже дає змогу консолідованими діями забезпечувати захист інтересів кожної людини та національної безпеки держави.
           
Зупинились на результатах роботи по пріоритетним напрямам за минулий період. Так, за фактами вчинених кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України про підозру повідомлено 253 особам (проти 256 за період 2022 року), до суду скеровано 220 обвинувальних актів (2022 – 134), засуджено 41 особу (2022 – 24). 
 
 
За фактами колабораційної діяльності направлено до суду 194 обвинувальних акти проти 47 за 12 місяців 2022 року. 

Надано належну оцінку фактам пособництва державі-агресору. До суду скеровано 22 обвинувальних акти (2022 – 1).

Забезпечено дієву протидію організованій злочинності. Припинено діяльність 13 ОЗГ, серед яких єдине в державі угруповання, учасниками якого вчинялись злочини у сфері приватизації.
  

Активізовано протидію хабарництву. Викрито 37 кримінальних правопорушень та 26 фактів одержання неправомірної вигоди.

 
До суду передано 47 обвинувальних актів про корупційні злочини (торік – 28), якими завдано збитків на майже 21 млн грн. Наразі  на майно підозрюваних на суму понад 20 млн грн накладено арешт. Для забезпечення відшкодування матеріальної шкоди пред’явлено позовів майже на 14 млн грн. 
 
Вжито заходів до розслідування злочинів у бюджетній системі. До суду скеровано 23 обвинувальні акти. Збитки від таких правопорушень склали понад 7 млн грн. Для забезпечення їх відшкодування на суму 6,5 млн грн пред’явлено позови. На майно злочинців у сумі майже 6 млн грн накладено арешт.
 
Задокументовано 123 факти збуту наркотиків. Під час наради головуючим наголошено на потребі зосередження уваги на виявленні організованих злочинних груп, що діють у цій сфері, фактів контрабанди заборонених речовин, їх виготовлення в лабораторних умовах, легалізації доходів від їх продажу. 
 
До суду скеровано 34 обвинувальні акти у злочинах проти довкілля. 
 
Учасники заходу обговорили проблемні питання на цих напрямам діяльності, визначили шляхи їх вирішення та нові пріоритети.
 
 
 
Підводячи підсумки, керівник обласної прокуратури ще раз звернув увагу, що  корупція  є нашим внутрішнім ворогом. Боротьба з її проявами потребує злагоджених зусиль усіє правоохоронної системи, суспільства та держави.
 
Також він подякував правоохоронцям за самовіддану працю в суворих реаліях війни - під час повітряних тривог та ворожих атак. Висловив свої сподівання на майбутній якісний результат у плідній співпраці.

Автор: Відділ інформаціїної політики
кількість переглядів: 4936