Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.06.2023

У вчиненні колабораційної діяльності у складі організованої групи підозрюються голова окупаційного органу влади Енергодара та три його підлеглі

Керівник Запорізької обласної прокуратури повідомив про підозру 4-м учасникам злочинного угруповання у складі депутата Енергодарської міської ради від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» та 3-х місцевих мешканок за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 28, ст. 111-1 КК України). 
 
За даними слідства, місцевий депутат залишився на тимчасово окупованій території Запорізької області, погодився на співпрацю з ворогом та добровільно зайняв посаду голови так званого «Общественного совета самоорганизации города Энергодар».
 
                                                           
 
Із власних ідеологічних мотивів, а також з метою щонайскорішого  встановлення незаконної влади в Енергораді він організував злочинне угруповання, до складу якого увійшли три мешканки окупованого міста. За його пропозицією жінки зайняли відповідні посади у незаконному органі влади– «заступника голови з питань культури та освіти», «прес-секретаря» та «начальника управління культури».
 
       
 
Об’єднавши свої зусилля, учасники злочинного угруповання організовували  політичні заходи на підтримку держави-агресора з подальшим висвітленням їх на проросійських ЗМІ. Схиляли місцеве населення до співпраці з окупантами. Брали участь у відкритті навчальних закладів  за стандартами  освіти країни-окупанта.
 
Крім того, депутат організував власний бізнес  із реалізації дизельного палива та бензину на одній із конфіскованих ворогом АЗС.
 
Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1263