Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.06.2023

На Запоріжжі прокурори довели в суді винуватість у колабораціонізмі  4 псевдопосадовців

За підтримання публічного обвинувачення прокурорів Запорізької обласної прокуратури в порядку спеціальної судового провадження 4-х громадян України, які очолюють окупаційні правоохоронні органи та органи влади на території Запорізької області, визнано винними  у колабораційний діяльності (ст. 111-1 КК України).
 
До 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій  в органах влади, строком на 15 років та з конфіскацією майна засуджено депутата Мелітопольської міськради від забороненої в Україні політичної партії, який за пропозицією окупантів зайняв посаду «заступника міського голови м. Мелітополя» у так  званій «военно-гражданской администрации г. Мелитополь» (ч. 5 ст. 111-1 КК України). 
 
 
 
 
 
Набрав законної сили вирок суду, ухвалений стосовно ще однієї прихильниці «руського мира». До 10 років за ґратами із позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій  в органах влади, строком на 15 років із конфіскацією всього належного майна засуджено «голову» так званої «Кирилловской поселковой администрации» (ч. 5 ст. 111-1 КК України). У травні 2022 року вона отримала від представників країни-агресора призначення на вказану псевдопосаду, після чого беззаперечно виконувала їх злочинні вказівки та розпорядження. 
 
 
 
Також прокурори довели винуватість у колабораційній діяльності так званого «начальника Камянко-Днепровского районного отдела милиции» (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Суд призначив йому покарання у вигляді 15 років ув’язнення з конфіскацією майна та забороною обіймати певні посади на аналогічний строк. Установлено, що колишній правоохоронець, який був звільнений через непроходження атестації, добровільно вступив до лав так званої «народной милиции» та активно забезпечує діяльність «ввіреного» йому підрозділу. 
 
 
 
Вироком суду визнано винним колишнього співробітника ДСНС України, звільненого з органу до повномасштабного вторгнення рф в Україну, який прийняв пропозицію ворога про співпрацю та був призначений «в.о. заступника начальника Бердянського міського управління мнс – начальником 11-ї пожежно-рятувальної станції м. Бердянська» (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Йому  призначено покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах та органах влади строком на 15 років з конфіскацією всього належного йому майна. Наразі вирок набрав законної сили.

 
Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1073