Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.06.2023

На Запоріжжі прокурори в судовому порядку стягують понад 22 млн грн за спотвореними результатами процедур закупівель 

Органами прокуратури продовжується робота із захисту інтересів держави у бюджетний сфері під час проведення публічних закупівель. 
 
Наразі судами відкрито провадження за 20 позовами Бердянської, Мелітопольської та Василівської окружних прокуратур про визнання недійсними рішень тендерних комітетів, укладених договорів про закупівлю та стягнення у дохід держави коштів на загальну суму понад 22 млн грн.
 
Зокрема, Бердянською окружною прокуратурою встановлено, що за результатами проведених закупівель державне підприємство морської транспортної інфраструктури з суб’єктом господарювання уклало 8 договорів про закупівлю послуг із ремонту стрілочних переведень, ділянок колій та відбійних пристроїв.
Надалі Антимонопольний комітет України притягнув до відповідальності виконавця послуг та іншого суб’єкта господарювання за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, спрямованих на спотворення результатів процедур закупівель. Вказане стало підставою для захисту прокуратурою інтересів держави в суді шляхом звернення з 8 позовами із вимогами стягнення понад 11 млн грн.   
 
Аналогічні факти узгодженості дій комерційних структур під час тендерних закупівель із постачання паливно-мастильних матеріалів комунальному підприємству Запоріжжя виявлено Мелітопольською окружною прокуратурою. Наразі до суду прокурорами скеровано 9 позовних заяв про визнання недійсними укладених договорів та стягнення до бюджету коштів на майже 9 млн грн.
 
Прокурори Василівської окружної прокуратури в Господарському суді міста Києва за 3 позовами доводять, що державним підприємством енергетичної галузі із суб’єктом господарювання укладено договори поставки товарів вартістю понад 2 млн грн, який також суперечить інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.
 Учасники цих тендерних процедур узгоджували свої дії, використовували одну й ту саму IP-адресу, внаслідок чого добросовісні суб’єкти господарювання були позбавлені можливості перемогти, чим було порушено основні принципи публічних закупівель.
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 885