Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.05.2023

Обговорили стан розслідування та організації процкерівництва у кримінальних провадженнях за фактами вбивств, вчинених в умовах збройного конфлікту – в Запорізькій обласній прокуратурі з органами поліції проведено спільну нараду

30 травня 2023 року  перший заступник керівника Запорізької обласної прокуратури Андрій Коваль разом із заступником начальника Головного Управління  Нацполіції в Запорізькій області Русланом Усмановим  провели спільну нараду. 
 
      
 
Обговорили стан організації досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами умисних вбивств, безвісного зникнення цивільних та військовослужбовців в умовах збройного конфлікту.
 
У заході взяли участь керівники структурних підрозділів обласної прокуратури та Головного управління Нацполіції в області, а також очільники окружних прокуратур та слідчих підрозділів районних управлінь та відділів поліції. 
 
З початком повномасштабного вторгнення спостерігається тенденція до зростання кількості облікованих кримінальних правопорушень про особливо тяжкі злочини проти життя.  
 
З 24 лютого 2022 року органами ГУ Нацполіції області розслідувалось майже 2 тис. кримінальних проваджень за ст. 115 КК України, пов’язаних із збройним конфліктом. Цьогоріч зареєстровано вже 602 кримінальних правопорушення вказаної категорії, з яких 256 – за фактами зникнення безвісти, 115 – щодо загибелі та 231 – отримання поранень. 
 
Враховуючи ці цифри, Андрій Коваль зауважив на необхідності забезпечення належного, швидкого та якісного розслідування кримінальних проваджень цієї категорії, а здійснення ефективного процесуального керівництва у них є критично важливим в умовах ведення бойових дій на території регіону.
 
 
 
Також він зупинився на послідовності слідчих дій, якої необхідно обов’язково дотримуватись на першочерговому етапі розслідування злочинів за вказаними фактами.
 
Найактуальніші питання, які потребують додаткового вивчення та конкретної практичного допомоги, винесено на спільний семінар.
 
Визначилися із заходами з підвищення ефективності розслідування слідчими органами поліції регіону відповідних кримінальних правопорушень та прокурорського нагляду з цих питань.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 927