Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.05.2023

Відбувся круглий стіл із питань взаємодії прокуратури, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролю на шляху захисту інтересів держави

25 травня 2023 року керівник обласної прокуратури Сергій Спільник за круглим столом обговорив шляхи поліпшення взаємодії прокуратури з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролю з метою збільшення надходжень коштів до бюджетів в умовах воєнного стану.
 
Захід відбувся за участю очільників органів влади та місцевого самоврядування. Також у ньому взяли участь керівництво та працівники органів прокуратури області, представники органів контролю.
 
    
 
Наслідки збройної агресії - зруйнування інфраструктури, зменшення обсягів виробництва та торгівлі, відтік інвестицій та погіршення соціально-економічного становища населення суттєво вплинули на економічну активність у Запорізькій області. Це призвело до зменшення грошових надходжень до місцевого бюджету.
 
Головним питанням сьогоднішній дискусії – стали плата за землю як основне джерело поповнення дохідної частини місцевих бюджетів, а також ефективне використання публічних коштів.
 
 
В умовах воєнного стану правоохоронні органи принципово реагують на порушення вимог бюджетного законодавства. Так, із початку повномасштабної збройної агресії російської федерації у вказаній сфері зареєстровано 161 кримінальне провадження. Понад третину таких злочинів (56) виявлено саме прокурорами під час реалізації представницьких повноважень на цьому напрямі.
 
З метою наповнення державного та місцевого бюджетів пред’явлено 73 позови на 80 млн грн, 47 з них на 63 млн грн задоволено судами, реально виконано судових рішень на суму 2 млн грн.
 
Крім того, прокурорами пред’явлено 13 позовів про стягнення недоотриманого територіальною громадою обласного центру доходу в розмірі 32,5 млн грн, а на виконання рішень суду у таких справах до бюджету міста Запоріжжя фактично надійшло понад 13 млн грн.
 
Значну частину порушень на десятки мільйонів гривень самостійно усунута розпорядниками бюджетних коштів під час розгляду запитів прокурорів. Також за наслідками розгляду повідомлень органів прокуратури про виявлені порушення Держаудитслужбою захищено інтереси держави на сотні мільйонів гривень.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 972