Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2022

Органами прокуратури області забезпечено роботу з питань представницької діяльності на захист інтересів держави в суді у 2021 році

На захист інтересів держави пред’явлено позовів на 3,36 млрд грн, судами задоволено 125 позовів на 1,74 млрд грн. Забезпечено реальне виконання рішень судів на суму понад 1,3 млрд грн, державі та громадам повернуто 2128 га земель.
З питань земельних відносин  пред’явлено 58 позовів на суму  понад  3 млрд грн, судами задоволено 39 позовів на 1,6 млрд грн.
Пред’явлено 21 позов про повернення 16 га земель водного фонду, що розташовані у прибережних захисних смугах Азовського моря та його лиманів, річки Дніпро, предметом яких є  у тому числі знесення самочинно збудованих об’єктів на цих землях загальною площею  1438,5 кв. м.
 
    
 
Пред’явлено 3 позови про повернення 37 га земель лісу, з яких один вже задоволено, а рішення частково виконано.
 
 
Приділено увагу протидії фактам використання земель державної і комунальної власності без правовстановлюючих документів. З цих підстав прокурорами пред’явлено 14 позовів про стягнення до бюджетів понад 15 млн грн.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Протидія неправомірним посяганням у бюджетній сфері була та залишається одним із пріоритетних напрямів у роботі органів прокуратури області. На цьому напрямі пред’явлено 95 позовів на суму майже 40 млн грн. Судами задоволено, з урахуванням добровільного відшкодування, 63 позови на 10,8 млн грн.
Прокурорами встановлювались факти порушень законодавства під час проведення процедур закупівель робіт на об’єктах культурної спадщини.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Органи прокуратури реагували на факти неправомірного отримання суб’єктами господарювання агропромислового комплексу державної фінансової підтримки через механізм здешевлення кредитів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Приділено увагу стану збереження автомобільних доріг регіону внаслідок перевезення суб’єктами господарювання вантажу з перевищенням вагових нормативів. Зокрема, пред’явлено 39 позовів про стягнення плати з перевізників за допущені порушення на суму понад 1 млн грн.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Встановлено підстави для пред’явлення позовів за виявленими фактами укладання фраудаторних правочинів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Виявлено факт неправомірного укладання лікувальним закладом міста Запоріжжя договору про закупівлю теплової енергії із суб’єктом господарювання, якого Антимонопольний комітет України притягував до відповідальності, що виключає можливість його участі у процедурах закупівель.
 
 
 
 
Вжито заходів представницького характеру до стягнення в регресному порядку шкоди, завданої бюджетам. Зокрема, органами прокуратури області пред’явлено 9 позовів указаної категорії на 824 тис. грн.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Активізовано роботу із представництва інтересів держави в суді з питань державної та комунальної власності.
На вказаному напрямі пред’явлено 21 позов, заяву на суму 280,2 млн грн. Судами задоволено 21 позов, з урахуванням пред’явлених у минулих роках, на  127,2 млн грн. За закритими справами відповідачами добровільно відшкодовано 4,2 млн грн.
Забезпечено виконання судових рішень на суму 93 млн грн.
Особливу увагу на напрямі приділено питанням охорони об’єктів культурної спадщини.
 
 
 
 
Протидія незаконному привласненню державного та комунального майна  також є вектором уваги обласної прокуратури.
 
 
Органи прокуратури області принципово реагували на факти незаконного розпорядження органами місцевого самоврядування об’єктами комунальної власності.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Долучайтесь до наших соціальних мереж: FacebookTelegramYouTube

Автор: Відділ інформаціїної політики
кількість переглядів: 1686