Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.03.2021

Проінформовано про результати діяльності органів Запорізької обласної прокуратури за 2020 рік на сесії Запорізької обласної ради

З метою реалізації вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» 18 березня 2021 року керівництвом Запорізької обласної прокуратури на пленарному засіданні першої сесії Запорізької обласної ради восьмого скликання до відома депутатів доведено інформацію про результати діяльності органів Запорізької обласної прокуратури за 2020 рік.
 
 
Так, у минулому році активно реалізовувався законодавчо визначений обов’язок координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності і, як результат, торік у регіоні закріплено позитивну тенденцію до стримування темпів зростання злочинності:
 
- кількість облікованих кримінальних правопорушень зменшилась майже на 19% (з 22 957 до 18 674);
 
- на 28% скоротилось число скоєних особливо тяжких злочинів (з 538 до 386);
 
- на 19% - тяжких (з 7520 до 6 102);
 
- знижено рівень кримінальної протиправності на 10 тис. населення (111,3 правопорушення, 6 місце по державі). Цей показник є меншим, ніж за попередні чотири роки;
 
- на 41% спостерігається зниження рівня злочинності серед неповнолітніх (з 210 у 2019 році до 125 злочинів торік);
 
- на 24 % зменшилась кількість неповнолітніх, які потерпіли від злочинів (з 326 до 247 осіб).
 
 
 
За результатами вжитих скоординованих заходів підвищено ефективність протидії організованій злочинності. За направленими до суду обвинувальними актами знешкоджено 16 злочинних угруповань, до складу яких входили 68 осіб (позаторік – 13 ОЗГ).
 
 
 
Активізовано протидію наркозлочинності. Припинено діяльність трьох ОЗГ, учасники яких вчиняли тяжкі злочини вказаної категорії. Обвинувальні акти у відповідних провадженнях вже передано на розгляд до суду. Загалом у 2020 році до суду скеровано 113 обвинувальних актів про збут наркотичних засобів (позаторік – 80).
 
 
 
Покращено результативність роботи органів правопорядку регіону з викриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності (обліковано 332 проти 275 правопорушень позаторік). Більше ніж удвічі (з 7 до 16) зросла кількість установлених фактів легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.
 
 
 
За процесуального керівництва прокурорів органів Запорізької обласної прокуратури торік завершено розслідування низки проваджень на пріоритетних та актуальних напрямах: до суду передано 75 обвинувальних актів про корупційні злочини, 10 - про злочини у сфері земельних правовідносин.
 
 
 
У 2020 році прокурорами взято участь у розгляді майже 4 тисяч кримінальних проваджень із постановленням вироку, внесено 579 апеляційних скарг, за результатами їх розгляду, зокрема, судом винесено 85 нових вироків, у переважній більшості якими посилено покарання засудженим.
 
 
Органами обласної прокуратури у пріоритетних сферах пред’явлено позовів на суму майже 2 млрд 878 млн грн, судами задоволено 122 позови, заяви на суму 1 млрд 250 млн грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на суму понад 1 млрд грн. Загальна площа повернутих земель складає 1519 га.
 
 
Ужитими заходами представницького характеру до бюджетів стягнуто майже 19 млн грн.
 
 
У сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позовів на суму майже 239 млн грн, судами задоволено на 235 млн грн.
 
 
Органи обласної прокуратури активно реагували представницькими заходами на факти протиправного вибуття із державної та комунальної власності об’єктів нерухомості, порушення закону при використанні такого майна. У цій сфері судами задоволено позовів на 26 млн грн.
 
 
Торік до органів прокуратури області надійшло понад 9 тисяч звернень, найчастіше - з питань досудового розслідування, на дії та рішення працівників правоохоронних органів.
 
На завершення виступу наголошено, що органи Запорізької обласної прокуратури із використанням координаційних та наглядових повноважень продовжують вживати заходи до забезпечення законності та правопорядку в регіоні, безумовного додержання конституційних прав громадян, інтересів суспільства та держави.
 
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1154