Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.01.2021

Викрито канал поставки товарів із тимчасово окупованої Луганщини на українські підприємства

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури спільно зі Службою безпеки України в Запорізькій області викрито та заблоковано масштабний канал поставки комплектуючих товарів, які використовуються в обладнанні металургійних підприємств, на десятки мільйонів гривень з тимчасово неконтрольованої території Луганської області через територію РФ на українські металургійні підприємства, через ланцюг афільованих підприємців.
 
За даними слідства впродовж 2017-2020 років мешканці м. Запоріжжя налагодили схему поставки промислової групи товарів, виробництво яких знаходиться на неконтрольованій території Луганської області, до металургійних та машинобудівних підприємств України. Продукцію зловмисники переправляли через неконтрольовані ділянки кордону між Україною та РФ. Далі на території РФ зловмисники підміняли та фальсифікували митні документи, потім імпортували товар до України під виглядом продукції російського виробника.
 
Отримані кошти організатори злочинної схеми переводили у готівку через низку фіктивних комерційних структур, частину з яких направляли на тимчасово неконтрольовану територію Луганської області з метою фінансування терористичної організації «ЛНР».
 
За результатами проведення одночасних обшуків у Запорізькій, Харківській, Донецькій областях і м. Києві вилучено комп’ютерну техніку, бухгалтерську і фінансово-господарську документацію, яка підтверджує злочинну схему поставки промислової групи товарів із неконтрольованої території Луганської області до металургійних підприємству України. Також вилучено майже 2,5 мільйонів гривень готівкою, контрафактну продукцію на майже 10 мільйонів гривень.
 
Наразі триває досудове слідство за ч. 3 ст. 110-2 КК України (фінансування дій вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) та вирішується питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності організаторів та учасників протиправної схеми.
 
 
 
 

Автор: Відділ інформаційної політики Запорізької обласної прокуратури
кількість переглядів: 1213