Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.06.2020

За принципової позиції органів прокуратури засудженого направлено для відбування реальної міри покарання у зв’язку з недотриманням обов’язків, покладених вироком суду

За принципової позиції органів прокуратури засудженого направлено для відбування реальної міри покарання у зв’язку з недотриманням обов’язків, покладених вироком суду.
 

Так, у грудні 2017 року Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя раніше неодноразово судимий Р. був засуджений до 5 років позбавлення волі за незаконне придбання, зберігання та перевезення наркотичних засобів в особливо великих розмірах, без мети збуту. При цьому суд прийшов до висновку, що перевиховання Р. можливе без ізоляції від суспільства, а тому відповідно до ст. 75 КК України звільнив його від відбуття призначеного покарання з іспитовим строком на 3 роки та поклав обов’язки щодо періодичної явки до уповноваженого органу з питань пробації на реєстрацію.

У зв’язку із систематичним невиконанням засудженим Р. покладених судом обов’язків начальник районного відділу уповноваженого органу з питань пробації звернувся до суду з поданням про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням, яке судом першої інстанції 18.02.2020 було залишено без задоволення.

Однак судом першої інстанції не враховано, що засуджений на шлях виправлення та перевиховання не став, належних висновків для себе не зробив, систематично без поважних причин не з’являвся до уповноваженого органу з питань пробації, у зв’язку з чим оголошувався у розшук. Все це свідчить про свідоме ігнорування покарання за вчинений злочин, відсутність критики до своєї поведінки у суспільстві. 

Не погоджуючись із даною ухвалою прокурор Запорізької місцевої прокуратури № 2 оскаржив її в апеляційному порядку.

Суд апеляційної інстанції погодився із позицією прокуратури про необґрунтованість висновків суду першої інстанції, 22.06.2020 скасував ухвалу та ухвалив свою, якою задовольнив подання уповноваженого органу з питань пробації про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням стосовно засудженого Р.


Автор: Пресслужба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1355