Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2019

На вістрі уваги прокурорів перебуває питання законності рішень посадовців про передачу земельних ділянок у власність та користування

В умовах сьогодення через високу економічну цінність землі відбуваються системні порушення законодавства, вчинення земельних махінацій задля отримання права власності або користування на це майно.
 
Органи прокуратури Запорізької області протягом поточного року ефективно використовують представницькі повноваження з метою захисту державних інтересів у сфері земельних відносин. На вістрі уваги прокурорів постійно перебуває питання законності рішень посадовців про передачу земельних ділянок у власність та користування.
 
Зокрема, у вказаній сфері до суду пред’явлено позовів на загальну суму 1,21 мільярди гривень. З урахуванням позовних заяв, заявлених прокурорами у минулих роках, судами вже задоволено 56 позовів на 1,57 млрд. грн. Добровільно відшкодовано за закритими справами на 74 млн. грн.
 
Забезпечено реальне виконання судових рішень, постановлених за позовами прокурорів зазначеної категорії, на суму понад 505 млн. грн. За прокурорського втручання попереджено незаконне надання, а також повернуто у державну та комунальну власність 2161 гектар земель. Таким чином, поновлено права держави та Українського народу у сфері земельних правовідносин, які перебувають під особливою охороною держави.
 
Під час представництва у вказаній сфері органами прокуратури області розпочато 17 кримінальних проваджень, досудове розслідування яких наразі триває.
 
Кропітка робота прокурорів вкотре підтверджує той факт, що захист інтересів держави є пріоритетним напрямом діяльності прокуратури, який реалізується через конституційну функцію представництва, спрямовану на дієвий захист порушених прав у суді.
 
Органи прокуратури Запорізької області й надалі надаватимуть принципову оцінку кожному факту порушення вимог земельного законодавства.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1453