Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.12.2019

Прокуратурою встановлено факт незаконного затримання громадянина та поміщення до ІТТ для відбування адміністративного арешту

Прокуратурою області перевірено стан додержанням вимог законодавства при доставленні, адміністративному затриманні громадян за вчинення адміністративних правопорушень, застосуванні в адміністративному порядку інших заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
 
Під час перевірки в Ізоляторі тимчасового тримання № 1 ГУНП в Запорізькій області встановлено факт незаконного затримання громадянина та поміщення до ІТТ для відбування адміністративного арешту до закінчення строку на апеляційне оскарження судового рішення місцевого загального суду.
 
Незважаючи на те, що постанова Ленінського районного суду м. Запоріжжя про застосування до громадянина К. адміністративного арешту строком на 15 діб не набрала законної сили і не підлягала негайному виконанню, цю особу було поміщено до ІТТ № 1 ГУНП в області для відбування адміністративного стягнення.
 
При затриманні особи та поміщенні до ІТТ № 1 ГУНП в області службовими особами не враховано, що Конституційний суд України 23.11.2018 визнав неконституційними положення ч. 1 ст. 294, ст. 326 КУпАП щодо негайного виконання постанов суду про застосування адміністративного арешту після їх винесення.
 
Конституційний суд дійшов висновку, що обмеження прав на судовий захист не узгоджується з принципом верховенства права, не відповідає критеріям розумності, пропорційності, обґрунтованості.
 
Відповідно до ст. 29 Конституції України ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.
 
За результатами проведеної перевірки прокуратурою області внесено акт прокурорського реагування до органів поліції з метою негайного усунення виявлених порушень та недопущення їх у подальшому.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1233