Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.12.2019

Прокуратурою вживаються заходи щодо витребування із незаконного володіння на користь держави земель сільськогосподарського призначення

Органами прокуратури області постійно приділяється увага законності використання земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної форм власності, зокрема тих, що виділялись громадянам у постійне користування для ведення особистого селянського (фермерського) господарства.
Завдяки системному та комплексному підходу прокуратури Запорізької області виявлено ряд фактів незаконного використання таких земель.
Зокрема з’ясовано, що не зважаючи на те, що за нормами цивільного та земельного законодавства після смерті засновників селянських (фермерських) господарств їх право постійного користування державними та комунальними землями сільськогосподарського автоматично припинялось, зазначені господарства продовжували незаконно володіти та використовувати такі земельні ділянки.
При цьому, за використання вказаних земель до бюджетів місцевих громад надходили мізерні суми земельного податку лише у розмірі до 1 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок.
За результатами проведеної роботи органами прокуратури області до господарського суду Запорізької області в 2019 році пред’явлено 11 позовів про витребування із незаконного володіння юридичних осіб земельних ділянок загальною площею 473 га та вартістю 609 млн. грн. на користь держави і територіальних громад області.
Наразі 7 позовів задоволено в повному обсязі щодо земельних ділянок площею 274 га та вартістю 324 млн. грн., за 1 позовом судом закрито провадження у зв’язку із добровільним поверненням державі земельних ділянок площею 45 га та вартістю 68 млн. грн., інші перебувають у провадженні суду.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1447