Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.11.2019

Органи прокуратури Запорізької області активно протидіють махінаціям із земельними ресурсами

У Конституції України визначено, що земля є основним національним багатством, яке перебуває під особливою охороною держави. Відповідно до законодавства обов’язок здійснення державного контролю за використанням та охороною земель покладено на органи Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), які водночас наділені повноваженнями щодо розпоряджання землями державної власності. Таке поєднання зумовлює виникнення конфлікту інтересів у діяльності посадових осіб указаного відомства та аж ніяк не сприяє своєчасному виявленню порушень закону при наданні прав на земельні ділянки, які перебувають у власності держави. Тому органи прокуратури Запорізької області активно використовують надані законом повноваження для викриття випадків зловживання у земельній сфері та протидії їм.
Понад 80% території Запорізької області – аграрного регіону – займають землі сільськогосподарського призначення, а отже, «інтерес» до національного багатства з боку окремих ділків надзвичайно великий. У зв’язку з цим питання протидії незаконним схемам заволодіння землями державної власності є особливо актуальним.
З метою викриття цих схем апаратом прокуратури області ведеться кропітка робота й опрацьовується численні дані Публічної кадастрової карти України та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Конституцією України та Земельним кодексом України кожному громадянину гарантується право на одноразове безкоштовне отримання земельної ділянки у визначених законом розмірах.
Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки цієї категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.
Однак, як було встановлено, деякі громадяни, зловживаючи своїм конституційним правом, до Головного управління Держгеокадастру в області як розпорядника земель державної власності з клопотаннями про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачі їх у власність звертались неодноразово.
Так, галузевим відділом прокуратури Запорізької області упродовж поточного року виявлено 9 фактів незаконного отримання у такий спосіб земельних ділянок площею 18 га на території Бердянського, Запорізького, Приазовського, Якимівського та інших районів області.
Робота на цьому напрямі триває.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1392