Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.08.2019

Прокуратурою області направлено до суду обвинувальний акт стосовно організаторів замаху на вчинення терористичного акту

Завдяки належному здійсненню публічного обвинувачення прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби прокуратури області вироками Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 05.08.2019 визнано винними двох мешканців м. Запоріжжя у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 ст. 178 КК України щодо замаху на пошкодження релігійної споруди.
Установлено, що зазначені особи отримали завдання від представників терористичної організації «ДНР» на вчинення терористичного акту шляхом підпалу храму «Апостола Іоанна Богослова» Запорізької єпархії Української Православної церкви Московського патріархату по вулиці Товариська, 76 у м. Запоріжжі з метою залякування населення, провокації міжнародного ускладнення, завдання великої матеріальної шкоди.
З метою виконання зазначеного завдання зловмисники 16.02.2019 прибули за місцем розташування релігійної споруди. Проте маючи реальну можливість та приготовлене знаряддя (смолоскипи) для підпалу храму, без узгодження із замовниками змінили свій злочинний план і намагались підпалити капличку, розташовану неподалік, однак не довели свій злочинний намір до завершення у зв’язку із затриманням працівниками правоохоронних органів.
Зазначеними вироками відповідно до положень КПК України затверджено укладені під час досудового розслідуваня угоди про примирення між підозрюваними та представником потерпілої особи, у яких враховано, що злочин не мав закінченої форми, фактично жодної шкоди релігійним спорудам не завдано, а підозрювані раніше не судимі, у повному обсязі визнали свою провину та щиро розкаялися у вчиненому.
Суд погодився з кваліфікацією дій та дійшов висновку про можливість затвердження угод про примирення та призначення узгодженого між потерпілим та підозрюваними покарання за ч. 2 ст. 15 ст. 178 КК України, а саме: виконавцю злочину у вигляді 1 року позбавлення волі, а його подільниці – у вигляді 1 року позбавлення волі з випробувальним терміном строком на 1 рік.
Досудове розслідування стосовно одного з організаторів цього злочину за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 258 КК України (замах на вчинення терористичного акту) наразі завершено. Обвинувальний акт стосовно нього 30.07.2019 спрямовано до Ленінського районного суду м. Запоріжжя для розгляду по суті. Зловмисник тримається під вартою.
Згідно з санкцією частини 2 статті 258 КК України може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 8 років.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1259