Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.07.2019

Задоволено апеляційну скаргу прокурора про скасування ухвали суду, якою звільнили особу від призначеного покарання з випробуванням

За принципової позиції органів прокуратури Запорізької області колегією суддів судової палати у кримінальних справах Запорізького апеляційного суду задоволено апеляційну скаргу прокурора Енергодарської місцевої прокуратури та скасовано ухвалу Токмацького районного суду Запорізької області про звільнення засудженого від призначеного судом покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку.
 
Так, у 2014 році Михайлівським районним судом вказаний чоловік був засуджений за незаконне виготовлення, придбання, зберігання наркотичних засобів без мети збуту. Однак суд прийшов до висновку, що його перевиховання можливе без ізоляції від суспільства, а тому відповідно до ст. 75 КК України звільнив його від відбуття призначеного покарання з іспитовим строком на 1 рік.
 
Начальник одного із районних секторів органу пробації звернувся до суду з поданням про звільнення від призначеного вироком покарання з випробуванням у зв’язку із закінченням іспитового строку, яке судом першої інстанції було задоволено.
 
Однак судом першої інстанції не враховано, що засуджений на шлях виправлення та перевиховання не став і належних висновків для себе не зробив, натомість під час іспитового строку вчинив новий злочин, у зв’язку з чим йому була оголошена підозра, а кримінальне провадження направлено до суду для вирішення питання по суті. Все це свідчить про свідоме ігнорування покарання за вчинений злочин, відсутність критики до своєї поведінки у суспільстві. 
 
Не погоджуючись із даною ухвалою прокурор Енергодарської місцевої прокуратури оскаржив її в апеляційному порядку.
Суд апеляційної інстанції погодився із позицією прокуратури про незаконність висновків суду першої інстанції та скасував ухвалу про задоволення подання органу пробації про звільнення від призначеного вироком покарання з випробуванням.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1798