Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2019

За вчинення злочинів проти учасників Революції Гідності в Запоріжжі, прокуратурою Запорізької області на сьогоднішній день притягнуто 9 осіб

Прокуратурою Запорізької області активно продовжується розслідування злочинів, а також підтримується державне обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені проти учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності.
 
З часів Революції Гідності до кримінальної відповідальності, у тому числі у порядку спеціального досудового розслідування, за вчинення злочинів проти учасників мирних акцій протесту, що відбувалися в Запоріжжі, прокуратурою області притягнуто 9 осіб, серед яких 7 правоохоронців (у тому числі 1 колишній), та 2 високопосадовці.
 
До суду направлено 6 обвинувальних актів про такі злочини. Ще у двох таких провадженнях правоохоронцям повідомлено про підозру, однак ці провадження зупинені у зв’язку із розшуком підозрюваних.
 
Також нагадуємо, що вироком Кіровського районного суду Кіровограда від 13.07.2015 колишнього очільника Запорізької обласної ради Межейка В.І. визнано винним в організації 26.01.2014 спільно з головою Запорізької ОДА Пеклушенком О.М. та начальником ГУМВС України в Запорізькій області Сербою В.І., масових заворушень під час проведення мирних акцій протесту біля будівлі Запорізької ОДА.
 
За вироком йому було призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права займати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями у органах місцевого самоврядування строком на 3 роки та в силу ст. 75 КК України звільнено від відбування призначеного судом основного покарання, якщо він протягом іспитового терміну 3 роки не скоїть іншого злочину та виконає покладені на нього судом обов’язки.
 
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2017 касаційну скаргу прокуратури області щодо невідповідності призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого, а також скаргу Межейка В.І. щодо скасування вироку через його невинуватість в інкримінованих злочинах, залишені без задоволення, а вирок Кіровського районного суду Кіровограда без змін.
 
На цей час триває судовий розгляд кримінального провадження відносно заступника начальника Комунарського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області, якому інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України, а саме перевищення службових повноважень стосовно осіб, які 19.02.2014 проводили мирну акцію біля військової частини № 3033 у Запоріжжі з метою недопущення виїзду військовослужбовців цієї частини до Києва, внаслідок чого до п’ятьох цивільних осіб працівниками міліції застосовані заходи фізичного впливу та спеціальні засобі, а згодом ці особи були безпідставно доставлені до Комунарського райвідділу міліції, де до них також застосовувалось фізичне насильство та працівниками міліції складені протоколи про адміністративне затримання та адміністративне правопорушення.
 
         Крім того, судами розглядаються кримінальне провадження відносно колишнього начальника ГУМВС України Серби В.І. ст. 28, ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 1 ст. 365 (перевищення службових повноважень) КК України, який за попередньою змовою з головою Запорізької обласної ради Межейком В.І. та головою ЗОДА Пеклушенком О.М. 26.01.2014 організували масові заворушення біля будівлі облдержадміністрації, а також відносно двох слідчих одного з підрозділів поліції за ч. 1 ст. 371 КК України, яким у вину ставиться незаконне затримання учасників «Запорізького Майдану».
 
Органи прокуратури області продовжують приділяти посилену та принципову увагу питанню притягнення до відповідальності всіх осіб, винних у злочинах проти учинків Революції Гідності.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1797