Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.12.2018

В умовах сьогодення пріоритетом роботи прокуратури області є розслідування кримінальних проваджень щодо корупційних правопорушень

В умовах законодавчих змін та процесів, що відбуваються у державі у зв’язку зі створенням Державного бюро розслідувань, слідчими прокуратури області упродовж 11 місяців 2018 року розслідувалось 763 та закінчено 599 кримінальних проваджень.
 
До суду направлено 44 обвинувальних актів, що є одним із позитивних показників серед всіх областей (шосте місце по державі).
 
Одним із найважливіших в умовах сьогодення пріоритетом роботи прокуратури області є розслідування кримінальних проваджень про корупційні правопорушення. Як результат – до суду направлено 17 обвинувальних актів про такі злочини (четверте місце по державі).
 
Не стоїть на місці виявлення та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених державними службовцями та представниками влади у сфері службової діяльності.
 
На цьому напрямку прокуратурою області направлено до суду 18 обвинувальних актів у сфері службової діяльності та 11 щодо хабарництва.
 
Зокрема, до суду направлено єдине по державі кримінальне провадження за обвинуваченням представника вищого корпусу державної служби – голови Новомиколаївської райдержадміністрації (державний службовець категорії «А») за ч. 4 ст. 368 КК України, яка за пособництвом голови Новомиколаївської районної ради вимагала та одержала неправомірну вигоду у розмірі 27 тисяч гривень за винесення розпорядження про виділення земельної ділянки з подальшим підписанням договору оренди.
 
Закінчено розслідування у кримінальному провадженні та направлено до суду обвинувальні акти за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди), у тому числі в порядку спеціального досудового розслідування, відносно заступника начальника Запорізького регіонального управління водних ресурсів та начальника цього управління, які одержали від представника одного із підприємств неправомірну вигоду в розмірі 15 тисяч гривень за позитивне погодження розрахунку потреби у воді та водовідведення.
 
До суду направлено по 1 обвинувальному акту про злочини, вчинені у складі організованої злочинної групи відносно шести осіб, у бюджетній сфері, відносно судді, а також 2 обвинувальні акти про злочини у сфері земельних відносин.
 
Кількість притягнутих до кримінальної відповідальності правоохоронців у поточному році становить 32 особи, з яких 15 – працівників поліції, 1 - працівник органів прокуратури, 2 – працівники фіскальної служби, у тому числі 1 – митник, 3 – працівники установ виконання покарань, 1 – державної рибної охорони та 5 – працівників інших правоохоронних органів.
 
Друге місце по державі Запорізька область займає щодо направлених до суду обвинувальних актів у провадженнях за фактами катувань та іншого жорстокого поводження з людьми. Поточного року таких актів до суду направлено 6 відносно 10 осіб.
 
Зокрема, до суду направлено обвинувальний акт за ч. 2 ст. 127 (катування) та ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалось насильством) відносно 3 поліцейських Управління патрульної поліції у Запорізькій області, які застосували до фізичної особи заходи фізичного впливу та спеціальні засоби – наручники, спричинивши потерпілому легкі тілесні ушкодження, після чого незаконно утримували його біля приміщення стаціонарного посту поліції за низької температури атмосферного повітря, обмежували свободу переміщення та позбавляли можливості вживання їжі та пиття.
 
Закінчено розслідування та до суду направлено обвинувальний акт стосовно судді за ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудного рішення) та ч. 2 ст. 397 КК України (втручання в діяльність захисника чи представника особи), який під час розгляду цивільної справи умисно чинив перешкоди здійсненню правомірної діяльності потерпілих та представників потерпілих осіб щодо надання правової допомоги та постановив завідомо неправосудне рішення, унаслідок чого одному із відкритих акціонерних товариств заподіяно тяжкі наслідки у вигляді матеріальних збитків на суму понад 353 тисячі гривень.
 
Завдяки принциповій позиції прокуратури поточного року до реального позбавлення волі засуджено посадову особу однієї з виправних установ області (5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати відповідні посади строком на 3 роки з конфіскацією усього належного майна та з позбавленням спеціального звання), який вимагав та одержав від засудженого неправомірну вигоду у розмірі 26 тисяч гривень за не ініціювання питання про притягнення його до кримінальної відповідальності та погіршення умов відбування покарання.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1783