Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.11.2013

На Запоріжжі прокуратура попередила незаконне використання понад 60 мільйонів бюджетних гривень

Завдяки постійному супроводженню процесу використання бюджетних коштів та оперативному реагуванню на порушення в цій сфері прокуратура Запорізької області з початку року попередила незаконне використання більш ніж 60 мільйонів гривень з державної казни. Громадянам та державі вже відшкодовано 28 мільйонів гривень, заявлено позовів до суду на загальну суму майже 300 мільйонів гривень. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив перший заступник прокурора Запорізької області Дмитро Потоцький.
 
Розпорядження бюджетними коштами та їх використання знаходяться під постійним контролем органів прокуратури Запорізької області. Цього року в бюджетній сфері розпочато 45 кримінальних проваджень, з них 19 – про державні закупівлі, збитки по яких сягають понад 14 мільйонів гривень. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 76 посадових осіб, з яких 23 – чиновники органів державного контролю. Так, прокуратурою міста Запоріжжя розпочато кримінальне провадження за ч. 2 статті 364 КК України стосовно службових осіб товариства «Прімбуд», які надали для участі в конкурсних торгах низку документів із завідомо неправдивими даними. Одночасно до господарського суду Запорізької області пред’явлено позов про визнання недійсним рішення комітету конкурсних торгів, а також стягнення до бюджету перерахованого авансу в розмірі 3 мільйони гривень. Як результат прокурорської роботи, казначейською службою зупинено перерахування ще 19 мільйонів бюджетних коштів. Наразі договір вже розірвано, про що 25.10.2013 сторонами укладено відповідну додаткову угоду.
 
Проведені органами прокуратури перевірки дотримання законодавства у сфері охорони здоров’я виявили низку проблемних питань, які впливають на реалізацію державної політики в цій сфері. За результатами проведених перевірок прокурорами розпочато 11 кримінальних проваджень, у яких 4 обвинувальні акти направлені в суд. До відповідальності притягнуто 72 медичні працівники, а також 24 службовці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Відшкодовано понад 700 тисяч гривень.
Приміром, за фактами порушень прав на безоплатну медичну допомогу органами прокуратури області розпочато 5 кримінальних проваджень (ст. 184 КК України), обвинувальні акти у 2 з яких вже направлені в суд.
Прокурором Ленінського району м. Запоріжжя вже надіслано до суду обвинувальний акт за кримінальним провадженням стосовно лікаря Запорізької міської багатопрофільної лікарні № 9, який незаконно вимагав кошти з громадянки за проходження рентген-обстеження.
Триває досудове розслідування за кримінальним провадження, розпочатим прокуратурою Орджонікідзевського району за ч. 1 ст. 140, ч. 1 ст. 358 КК України, за фактом надання неналежної медичної допомоги та фальсифікації медичної документації одним із лікарів Запорізької станції екстреної (швидкої) медичної допомоги під час надання невідкладної медичної допомоги на дому вагітній, яка згодом померла. За ініціативи прокуратури області лікаря позбавлено вищої категорії за спеціальністю «педіатрія».
Так, прокуратура разом зі спеціалістами держфінінспекції проаналізувала дані міських лікарень Запоріжжя щодо стягнення благодійних внесків. Встановлено, що їх сплачує більше 80 відсотків пацієнтів, причому третина з них – пенсіонери та інваліди. За поданням прокуратури області з цих питань до дисциплінарної відповідальності притягнуто заступника головного лікаря міської клінічної лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя, завідувачів відділень міських лікарень № 3 та 9. На факти стягнення благодійних внесків реагували всі прокурори.
Окрім цього, органами прокуратури попереджена незаконна розтрата майже мільйону гривень з бюджету при здійсненні медзакладами закупівель медичних товарів.
Прокуратурою Комунарського району проводиться перевірка комунальної установи «Запорізький обласний онкологічний диспансер», під час якої встановлені порушення вимог законодавства під час проведення закупівель за бюджетні кошти. У жовтні розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 191 КК України за фактом привласнення бюджетних коштів при проведенні капітального ремонту приміщень торокального відділення загальної онкології. Збитки у кримінальному провадженні становлять 70 тис. грн., досудове розслідування триває.
За результатами перевірок з питань захисту підприємницької діяльності органами прокуратури цього року поновлено права 45 суб'єктів господарювання, попереджено 33 незаконні перевірки, внесено 80 подань, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 90 посадовців.
Результатом оперативного прокурорського реагування на факти порушень прав суб’єктів підприємницької діяльності стало надходження на адреси Генерального прокурора України та прокурора області листів – подяк від суб’єктів бізнесу.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 3228