Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.05.2023

На Запоріжжі до позбавлення волі з конфіскацією засуджено 3-х колаборантів, які добровільно зайняли посади в окупаційних правоохоронних органах

За публічного обвинувачення прокурорів Запорізької обласної прокуратури визнано винними у колабораційній діяльності 3-х громадян, які працюють в окупаційних правоохоронних органах на території Запорізької області (ч. 7 ст. 111-1 КК України).
 
За результатами спеціального судового провадження їм призначено реальне покарання.
 
До 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах влади та правоохоронних органах строком на 15 років із конфіскацією всього належного майна засуджено начальника так званої «водної поліції м. Бердянськ». 
 
Судом встановлено, що житель Бердянська добровільно зайняв посаду начальника незаконно створеного правоохоронного органу. Він організовував та приймав участь у незаконних обшуках, спрямованих на вилучення транспортних наземних та плавучих засобів, а також біоресурсів у громадян України.  
 
Іншого псевдоправоохоронця - засуджено до 13 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади в органах влади та правоохоронних органах строком на 15 років із конфіскацією майна.
 
У суді прокурори довели, що на початку травня 2022 року мешканець Макіївки за пропозицією окупантів прибув до Бердянська та був призначений на посаду «в.о. першого заступника начальника» в незаконно створеному органі «МВС м. Бердянськ». Він забезпечив формування та організацію структури штату в підпорядкованому йому підрозділі псевдооргану. Організовував та безпосередньо брав участь у проведенні незаконних обшуків та безпідставних затримань громадян України.
 
Ще один колаборант отримав 14 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати  посади в органах влади та правоохоронних органах строком на 14 років з конфіскацією всього належного йому майна.
 
Представленими в суді доказами підтверджено, що житель Токмака добровільно зайняв посаду оперуповноваженого карного розшуку в незаконному правоохоронному органі «Токмацький головний відділ ГУ МВС в Запорізькій області». Перебуваючи на посаді, брав участь у заходах з придушення опору та залякування мешканців тимчасово окупованих територій через масові репресії і переслідування.
 
Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.
 
Долучайтесь до наших соціальних мереж: FacebookTelegramYouTube
 
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1154