Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.04.2019

Прокуратурою забезпечено повернення державі значного масиву земель вздовж морського узбережжя

Мелітопольською місцевою прокуратурою встановлено факт незаконної передачі Якимівською районною державною адміністрацією у власність громадян 42 га землі на березі Утлюкського лиману для ведення особистого селянського господарства, південна межа більшості з яких розташована на відстані 5-10 метрів від урізу води, а деяких – навіть безпосередньо у лимані.
 
Вказані ділянки належать до земель водного фонду та можуть передаватися виключно в оренду для рекреаційних, спортивно-оздоровчих та туристичних цілей. Виділення таких земель у власність законодавчо заборонено.
 
З метою повернення земельних ділянок до державної власності місцевою прокуратурою пред’явлено до суду 21 позов про визнання незаконними розпоряджень, недійсними державних актів на право власності на землю та витребування цих земель у громадян.
 
Судом першої інстанції у минулому році відмовлено у задоволенні 10 таких позовів прокуратури з підстав недоведеності факту порушення інтересів держави.
 
Прокуратурою Запорізької області, завдяки вжитим своєчасним та обґрунтованим заходам, спрямованим на оскарження цих рішень, вдалося переконати апеляційний суд у незаконності висновків суду першої інстанції. Як наслідок, Запорізький апеляційний суд погодився з доводами прокуратури області щодо суспільної значимості питання захисту морського узбережжя та доцільності повернення значного масиву земель вздовж Утлюкського лиману до державної власності, задовольнивши апеляційні скарги та позови прокуратури. Зважаючи на позитивну апеляційну практику, Якимівським районним судом задоволено інші 11 позовів місцевої прокуратури.
 
Таким чином, завдяки зусиллям органів прокуратури області вдалося повернути державі 21 земельну ділянку загальною площею 42 га, що належить до категорії земель водного фонду, особливий правовий статус яких покликаний забезпечити безперешкодний доступ громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування та збереження їх природно-екологічних властивостей.

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 1744