Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.04.2018

Співробітники прокуратури області та СБУ викрили організовану групу шахраїв, які заволоділи близько 30 квартирами та будинками громадян в Запоріжжі

Прокуратурою Запорізької області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розслідуваному СВ УСБУ в області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.190 КК України, тобто за фактом шахрайських дій, вчинених в особливо великих розмірах організованою групою осіб (санкція статті передбачає покарання за указаний злочин у вигляді позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна).
 
Відтак, під  час  досудового  розслідування   встановлено, що  організованою групою із 7 осіб, у тому числі працівників судових та правоохоронних органів, за попередньою змовою у Запоріжжі налагоджено шахрайську схему привласнення квартир та будинків мешканців міста, шляхом обману та зловживання довірою громадян. Жертвами вказаних шахрайських дій ставали представники соціально-незахищених верств населення, насамперед самотні особи похилого віку.      
 
За розробленою схемою, шахраї переоформлювали житлові приміщення громадян на себе або підставних осіб, шляхом використання підроблених довіреностей, укладання нікчемних договорів купівлі-продажу, дарування, передачі  об’єктів нерухомості до уставного фонду юридичної особи тощо, вводячи при цьому власників в оману або оформлюючи документи від імені вже померлих осіб. У подальшому здійснювалось переоформлення майна у нотаріальному або судовому порядку, за необхідності - навіть фізичне виселення потерпілих.
 
У такий спосіб упродовж 2017-2018 років зловмисники незаконно заволоділи понад 30 квартирами та будинками, частину з яких продали на користь доброчесних покупців.
 
Завдяки скоординованим діям співробітників прокуратури та СБУ, за результатами комплексу проведених слідчих дій, у тому числі 22 обшуків за місцем роботи та проживання фігурантів кримінального провадження, під час яких вилучено ряд документів та засобів зв’язку, що вказують на злочинну діяльність даних осіб, працівниками прокуратури та слідчого відділу УСБУ в області, у порядку ст. 208 КПК України, затримано двох  організаторів групи. 13 квітня їм повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190  КК України.
 
Ухвалами слідчого судді Жовтневого районного суду Запоріжжя від задоволено клопотання слідчого СВ УСБУ в Запорізькій області, погоджене з прокурором, та до вказаних громадян застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
 
На даний час досудове розслідування вказаного кримінального провадження триває, вживаються заходи щодо накладення арешту на отримані незаконним шляхом кошти та майно підозрюваних, зокрема квартири громадян, проводяться інші необхідні слідчі дії з метою повного дослідження обставин кримінальних правопорушень та встановлення усіх учасників злочинної групи.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 2550