Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.01.2018

Судді апеляційного суду Запорізької області намагаються допомогти уникнути кримінальної відповідальності своєму колезі – обвинуваченому за ч. 1 ст. 375 КК України судді Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя

Нагадуємо, 15 грудня 2017 року прокуратурою області завершено розслідування та спрямовано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 375 КК України (винесення завідомо неправосудного рішення), який свідомо та цілеспрямовано, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам правосуддя, упродовж 2017 року виніс 3 завідомо неправосудних рішення, якими зобов’язав прокуратуру області закрити кримінальні провадження стосовно підозрюваних осіб.
 
Під час досудового розслідування підозрюваний суддя всіляко намагався затягнути досудове розслідування, а деякі з його 16 захисників взагалі відмовлялися знайомитися із матеріалами кримінального провадження, у зв’язку із чим за клопотанням прокурора ухвалою Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 20.11.2017 сторону захисту обмежено в строках із ознайомлення з матеріалами провадження.
 
Указана ухвала слідчого судді відповідно до вимог КПК України апеляційному оскарженню не підлягає, проте підозрюваним та його захисниками вказане рішення слідчого судді оскаржено до апеляційного суду Запорізької області, яким, усупереч вимогам законодавства, відкрито провадження, а 12.01.2018 колегією суддів задоволено апеляційну скаргу підозрюваного – свого ж колеги та його захисника та скасовано ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 20.11.2017 про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження відповідно до ст. 290 КПК України.
 
Необхідно зазначити, що апеляційним судом Запорізької області скарги прокурорів та більшості учасників кримінального провадження, про оскарження ухвал слідчих суддів на підставі ст. 55 Конституції України, залишаються без задоволення, або ж взагалі у відкритті провадження відмовляється.
 
За таких обставин, скасування колегією суддів апеляційного суду Запорізької області вищезазначеної ухвали слідчого судді може свідчити лише про їх умисні дії в інтересах свого ж колеги – обвинуваченого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя.
Прокуратурою області відредаговано на незаконне рішення, слідчим відділом прокуратури області сьогодні до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 1 ст. 375 КК України та розпочато розслідування щодо постановлення колегією суддів апеляційного суду Запорізької області завідомо неправосудної ухвали.
 
Також, готується відповідна заява до Вищої ради правосуддя про притягнення суддів апеляційного суду Запорізької області до дисциплінарної відповідальності.
 
 

Автор: Прес-служба прокуратури Запорізької області
кількість переглядів: 6627