Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2023

Запорізька обласна прокуратура підвела підсумки роботи 2022 року

Під головуванням виконуючого обов’язки керівника Запорізької обласної прокуратури Андрія Коваля відбулась підсумкова нарада за результатами роботи відомства в 2022 році.  
 
Минув рівно рік від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну та роботи органів прокуратури в особливий період.
 
«Ця подія кардинально змінила наше ставлення до повсякденних речей. Змінилися й орієнтири діяльності не лише прокуратури, а й правоохоронної системи в цілому», -  зазначив Андрій Коваль. 
 
На цей час у регіоні тимчасово окуповано понад 70% від загальної території, ще на приблизно 15% ведуться активні бойові дії, захоплені найбільші населені пункти Запорізької області - Бердянськ, Мелітополь, Енергодар, Василівка, Токмак, частина - Оріхів та Гуляйполе - перебуває під постійними артилерійськими обстрілами. 
Незважаючи на всі складності, колектив прокуратури доклав спільних зусиль до забезпечення законності і правопорядку в регіоні, спрямування діяльності силових структур шляхом реалізації координаційних та процесуальних повноважень. 
 
Як повідомив Андрій Коваль, усього в 2022 році правоохоронними органами в регіоні обліковано понад 15,5 тис. кримінальних правопорушень. 
 
З них  понад 5 тис.  злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, 31 факт посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 195 випадків державної зради тощо.
 
У цих провадженнях встановлюються обставини загибелі 332 мирних громадян, серед яких 21 дитина, поранення 963 цивільних осіб, з них 56 - діти, викрадення понад 600 громадян, знищення та пошкодження більше 5,5 тис. об’єктів нерухомості. 

 
За результатами розслідування повідомлено про підозру  за фактом порушення законів та звичаїв війни 10-м військовослужбовцям рф  (ст. 438 КК України).

 
За фактами державної зради (ст. 111 КК України) повідомлено про підозру 98 особам, серед яких 61 працівник поліції; до суду спрямовано 32 обвинувальні акти, 7 осіб наразі засуджено.

Щодо фактів колабораціонізму (ст. 111-1 КК України) повідомлено про підозру 131 особі, скеровано до суду 57 обвинувальних актів, 2 осіб засуджено.
 
За фактами пособництва державі-агресору (за ст. 111-2 КК України) повідомлено про підозру 8 особам, до суду спрямовано 1 обвинувальний акт.
 
За напрямом протидії поширенню інформації щодо сил та техніки ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2 КК України) повідомлено про підозру 4 особам, скеровано до суду 3 обвинувальні акти, 2 осіб засуджено.
 
Щодо фактів виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників (ст. 436-2 КК України) повідомлено про підозру 4 особам, скеровано до суду 3 обвинувальні акти, 2 осіб засуджено.
 
Торік за процесуального керівництва прокурорів органами досудового розслідування поліції на розгляд судів передано 2 166 обвинувальних актів, у тому числі 55 - про корупційні кримінальні правопорушення, 35 – про злочини в бюджетній системі, 9 – у сфері земельних правовідносин.
 
               
 
Працівники органів прокуратури Запорізької області від початку військової агресії і до сьогодні, долаючи виклики воєнного часу, ефективно спрацювали і на інших напрямах прокурорської діяльності. 
 
Упродовж 2022 року прокурорами взято участь у розгляді понад 1200 кримінальних проваджень з ухваленням вироку, в тому числі 213 – на підставі угод. 
 
Задоволено апеляційні скарги прокурорів на вироки суду щодо 126 осіб.
 
У 2022 році прокурори пред’явили позовів на суму понад 3,3 млрд. Майже на 2,3 млрд грн постановлено судових рішень про їх задоволення. Забезпечено реальне виконання рішень судів на суму 2,4 млрд. Державі та територіальним громадам повернуто 346 га земель.
 
В умовах збройної агресії та окупації значної частини території області принципового реагування прокурорів вимагали питання неправомірного використання природних ресурсів. У цій сфері пред’явлено позови, заяви на загальну суму 674 млн грн. Забезпечено виконання судових рішень на суму 234,5 млн грн. Площа повернутих земель складає 86 га.
 
Під час наради висловились керівники структурних підрозділів апаратуру обласної прокуратури та було надано слово очільникам деяких окружних прокуратур.
 
За підсумками були окреслені заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності відомства, та визначено першочергові завдання на І півріччя 2023 року.
 
                
 
По завершенню Андрій Коваль звернувся зі словами вдячності колективу за плідну співпрацю та окремо до керівників окружних прокуратури, які  попри окупацію території їх юрисдикції, зберегли цілісність своїх колективів, які продовжили сумлінно виконувати свою роботу в м. Запоріжжі.
 
До відома: детальніше про результати роботи Запорізької обласної прокуратури за 2022 рік можна дізнатись за посиланням.
 
Долучайтесь до наших соцмереж: FacebookTelegramYouTube
 
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1405