Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.02.2023

У Запоріжжі прокуратура через суд зобов’язала власника укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури 

Захист об’єктів культурної спадщини залишається одним із пріоритетних у представницькій діяльності обласної прокуратури.
 
Рішенням суду задоволено позов Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя в інтересах Відділу охорони культурної спадщини Запорізької міської ради про зобов’язання фізичної особи укласти охоронний договір на пам’ятку культурної спадщини місцевого значення.
 
Прокуратурою встановлено, що у жовтні 2019 року фізична особа набула у власність частину пам’ятки архітектурного значення «Центральна хоральна синагога» площею понад 420 кв. м. Проте власник порушував обов’язкові законодавчі вимоги щодо взяття на себе охоронних зобов’язань шляхом укладення охоронного договору. Це стало підставою для пред’явлення позову.
 
До відома: об’єкт має історичну та архітектурну цінність, оскільки споруджений ще у 1898 році, як другий у місті єврейський молитовний будинок. Згодом, у 1909 році його офіційно перейменовано на Центральну хоральну синагогу. На підставі наказу Міністерства культури та інформаційної політики у 2021 році об’єкт нерухомості внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку архітектури місцевого значення та присвоєно охоронний номер.
 
Долучайтесь до наших соцмереж: FacebookTelegramYouTube

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1176