Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.02.2023

На Запоріжжі прокуратура встановлює завдані рибному господарству збитки через обстріли російськими військовими греблі Каховської ГЕС

Зважаючи на резонанс у ЗМІ щодо масової загибелі риби у нижньому б’єфі річки Дніпро через критичне зниження рівня води, прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури  внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).
 
Унаслідок ворожих обстрілів греблі Каховської ГЕС пошкоджено її запірні шандори, що вплинуло на рівень води у Каховському водосховищі та річці Дніпро. Через цю екологічну ситуацію відбувається масова загибель водних біоресурсів, яке може призвести  до зриву нересту навесні 2023 року.
 
Прокурорами Спеціалізованої екологічної прокуратури разом із Службою безпеки України в Запорізькій області із залученням спеціалістів Запорізького рибоохоронного патруля та Державної екологічної інспекції південного округу (Запорізька та Херсонська області) у заплавах острову Сердюки Дніпровської проведено огляд місця події.
 
                     
 
З метою визначення масштабів завданої довкіллю шкоди виміряно загальну площу акваторії, де стався мор водних біоресурсів, проведено забори проб із кожної ділянки, підраховано видовий, віковий та ваговий склад загиблих гідробіонтів.
 
Наразі триває проведення лабораторних досліджень та розрахунок завданих збитків рибному господарству країною-агресором.
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.
 
Долучайтесь до наших соцмереж: FacebookTelegramYouTube

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1310