Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2022

За втручання прокуратури забезпечено належну охорону пам’ятки культурної спадщини

Шевченківською окружною прокуратурою м. Запоріжжя забезпечено реальне виконання рішення Запорізького окружного адміністративного суду про зобов’язання власника пам’ятки архітектури та історії укласти охоронний договір.
 
Прокуратурою встановлено, а рішенням суду підтверджено, що ще у 2007 році відповідач набув право власності на будинок театру-клубу «Металіст», який вже понад 50 років має статус пам’ятки культурної спадщини місцевого значення. Суб’єкт господарювання знав про існування обов’язку укласти з Управлінням містобудування та архітектури Запорізької облдержадміністрації охоронний договір. Попри це, всупереч вимогам ч. 1 ст. 23 Закону України «Про охорону культурної спадщини», понад 14 років ухилявся від його укладення.
 
                 
 
Наразі відносно зазначеного об’єкта культурної спадщини укладено охоронний договір, що в умовах воєнного стану є необхідним заходом, спрямованим на збереження цінного прикладу архітектури, якому майже 100 років.
 
До відома: зазначена пам’ятка архітектури побудована у 1924–1925 роках за проєктом архітектора Дітріха Тіссена для відпочинку працівників колишнього заводу «Комунар». Також у приміщенні будинку культури виступали трупа українського театру Марії Заньковецької, поети, журналісти, перекладачі, письменники та інші діячі української культури. Все це робить будівлю цікавим вінцем центрального проспекту Запоріжжя.
 
Долучайтесь до наших соцмереж: FacebookTelegramYouTube

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1440