Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.12.2021

Інформування суспільства про діяльності органів прокуратури області є важливим чинником у забезпеченні зворотнього зв’язку між органами правопорядку та громадськістю

16.12.2021 керівник Запорізької обласної прокуратури Віктор Приходько на пленарному засіданні сесії Запорізької обласної ради проінформував депутатський корпус про результати прокурорської діяльності у 2021 році.
 
Під час виступу було доведено, що процеси реформування не завадили органам прокуратури області ефективно виконувати покладені законодавством функції та завдання.
 
Результатом реалізації координаційних повноважень стала стабільна тенденція до стримування темпів зростання злочинності, захисту прав громадян та інтересів держави: кількість облікованих кримінальних правопорушень зменшилась майже на 25% (з 18417 до 13831). Також на 26% скоротилось число скоєних особливо тяжких злочинів (з 436 до 323) і на 20% - тяжких (з 5760 до 4611). Четвертий рік поспіль залишається позитивною динаміка зниження рівня кримінальної протиправності на 10 тис. населення (83,6 правопорушень проти майже 110 торік).
 
Підвищено ефективність протидії організованій злочинності: знешкоджено 23 злочинних угруповання. Активізовано протидію наркозлочинності: виявлено на 69% більше правопорушень щодо збуту наркотиків (405 проти 240). Покращено результативність роботи органів правопорядку регіону з викриття кримінальних правопорушень, пов'язаних із хабарництвом: на понад 70% (з 51 до 87) зросла кількість установлених фактів прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди.
 
Для  забезпечення невідворотності покарання за процесуального керівництва органів прокуратури області правоохоронними органами області завершено розслідування спрямуванням до суду майже 5 тис. кримінальних проваджень.
 
Вжито заходів до підвищення ефективності розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах: до суду передано 106 обвинувальних актів про корупційні злочини, 50 - про злочини, вчинені у бюджетній системі, ще 18 - у сфері земельних правовідносин.
 
Прокурорами взято участь у розгляді понад 2595 кримінальних проваджень із постановленням вироків.                            
 
Реалізуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді, органами прокуратури області у пріоритетних сферах пред’явлено позовів на суму  майже 3,3 млрд грн, судами вже задоволено 102 позови, заяви на суму 1,5 млрд грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на суму понад 1 млрд грн.
 
Підсумовуючи свій виступ, очильник обласної прокуратури зазначив, що органи прокуратури області і надалі докладатимуть максимум зусиль для забезпечення належного стану законності в регіоні та неухильного додержання конституційних прав громадян, інтересів суспільства та держави.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1928