Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2021

Прокуратурою забезпечено нагляд за додержанням законів національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю

У І півріччі поточного року Запорізькою обласною прокуратурою вживались координаційні та наглядові заходи, які позитивно вплинули на забезпечення законності та правопорядку в регіоні.
 
Стабільною є тенденція до стримування темпів зростання злочинності: кількість облікованих кримінальних правопорушень зменшилась майже на 26% (з 11 275 до 8 389). Також на 17% скоротилось число скоєних особливо тяжких злочинів (з 296 до 246) і на 12% - тяжких (з 3 075 до 2 716).
 
У структурі злочинності менше скоєно кримінальних правопорушень проти життя і здоров'я особи (на 23%, 731 проти 952), статевої свободи і статевої недоторканості (на 38,5%, 8 проти 13), проти власності (на 33%, 4 613 проти 6 841), у тому числі грабежів і розбоїв.
 
Активізовано протидію наркозлочинності (виявлено на 28% більше правопорушень щодо збуту наркотиків, 180 проти 141).
 
Як приклад, у квітні на розгляд суду скеровано обвинувальний акт стосовно мешканця обласного центру, який з метою збуту придбав та зберігав понад 15 кг наркотичних засобів та психотропних речовин, вартість яких за цінами «чорного ринку» становить понад 11 млн грн ( ч. 3 ст. 307 КК України).
 
За результатами вжитих скоординованих заходів підвищено ефективність протидії організованій злочинності.
 
За 6 місяців поточного року знешкоджено 16 злочинних угруповань. Обвинувальні акти відносно 10 ОЗГ, до складу яких входило 39 осіб, якими вчинено 35 злочинів, передано на розгляд суду.
 
Зокрема, припинено діяльність двох ОЗГ у сфері земельних відносин.  Крім цього, ще 2 з викритих стійких злочинних угруповань вчиняли злочини у бюджетній сфері, 3 – мали корумповані зв'язки.
 
Як приклад, у травні до суду скеровано обвинувальний акт відносно колишнього директора, начальника одного з Департаментів Запорізької обласної державної адміністрації та фізичної особи-підприємця, які у складі злочинного угруповання вчинили розтрату бюджетних коштів на загальну суму 663 тис. грн при виконанні проектно-вишукувальних робіт і проходження експертизи проектної документації з будівництва амбулаторій у населених пунктах Запорізької області ( ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).
           
Покращено результативність роботи органів правопорядку регіону з викриття кримінальних правопорушень, пов'язаних із хабарництвом (обліковано 95 проти 44). У понад 3 рази (з 20 до 65) зросла кількість установлених фактів прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди.
 
У травні до суду передано обвинувальний акт  стосовно начальника Бердянського відділення по газопостачанню та газифікації ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ», який вимагав та одержав від приватного підприємця неправомірну вигоду в сумі 36 тис. грн за невтручання у здійснення останнім господарської діяльності (ч. 3 ст. 368 КК України).
 
За процесуального керівництва прокурорів органів прокуратури області завершено розслідування низки проваджень на пріоритетних та актуальних напрямах. У першу чергу це стосується корупційних злочинів (до суду передано 71 обвинувальний акт).
 
Так, у лютому до суду скеровано обвинувальний акт відносно директора товариства за фактом заволодіння грошовими коштами підприємства у сумі майже 3 млн грн шляхом штучного створення заборгованості ( ст. 15, ч. 3 ст. 190, ч. 5 ст. 191 КК України).
 
Забезпечено ефективний нагляд за розслідувань проваджень про кримінальні правопорушення у бюджетній системі (на розгляду судів направлено 22 обвинувальних акти).
 
У травні до суду направлено обвинувальний акт стосовно директора Департаменту освіти та науки Запорізької облдержадміністрації, яка, зловживаючи службовим становищем в інтересах сина, за бюджетні кошти здійснила закупівлю товарів для навчальних потреб за завищеними цінами та без сертифікатів відповідності, чим завдала збитків на суму понад 500 тис. грн (ч. 2 ст. 364 КК України).
 
Приділялась увага забезпеченню законності при здійсненні досудового розслідування кримінальних проваджень про злочини у сфері земельних правовідносин (до суду скеровано 14 обвинувальних актів).
 
Як приклад, до суду у січні направлено обвинувальний акт відносно двох посадовців, які, зловживаючи своїми повноваженнями під час складання звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки площею  0,3 га, занизили її вартість на суму понад 5 млн грн (ч. 1 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2 КК України).
 
Із травня 2021 року на розгляді суду перебуває обвинувальний акт стосовно посадових осіб ГУ Держгеокадастру в області (кадастрових реєстраторів) та фізичної особи-підприємця, які у складі злочинного угруповання внесли недостовірні данні до Національної кадастрової системи, що слугувало у подальшому підставою для визнання за фізичною особою-підприємцем права власності на 12 земельних ділянок державної форми власності, загальною вартістю майже 900 тис. грн ( ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 362 КК України).
 
За процесуального керівництва прокурорів на розгляд судів передано 30 обвинувальних актів у провадженнях про кримінальні правопорушення у сфері охорони навколишнього природного середовища та проти довкілля.
 
Так, у березні поточного року до суду скеровано обвинувальний акт відносно депутата Василівської міської ради, який, будучи директором суб’єкта господарювання, організував несанкціоноване розміщення відходів виробництва на непристосованій для цього земельній ділянці у м. Василівці Запорізької області, внаслідок чого навколишньому природному середовищу заподіяно шкоду в особливо великому розмірі у сумі понад 1 млн грн (ч. 2 ст. 239, ч. 2 ст. 364-1 КК України).
 
Із травня розглядається судом кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364-1 КК України відносно генерального директора товариства, розташованого на території Пологівського району, який, достовірно знаючи, що дію спеціального дозволу на користування надрами зупинено, здійснив видобування корисних копалин місцевого значення, чим заподів шкоду державі в розмірі майже 9,5 млн грн.
 
Органами прокуратури області і надалі у межах наданих законодавством повноважень будуть вживатись заходи до забезпечення законності і правопорядку в регіоні.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1117