Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2021

Органами прокуратури області забезпечено роботу з питань представницької діяльності на захист інтересів держави в суді у І півріччі 2021 року

Органи Запорізької обласної прокуратури, здійснюючи захист інтересів держави в суді, реалізують конституційну функцію, що сприяє дотриманню принципів верховенства права, зміцненню законності, захисту та поновленню порушених інтересів держави.
 
На захист інтересів держави пред’явлено позовів на суму понад 2 млрд грн, судами задоволено позовів на суму майже 426 млн грн. Забезпечено реальне виконання рішень судів на суму 453 млн грн. Державі та територіальним громадам повернуто 296 га земель. Під час здійснення представництва розпочато 50 кримінальних проваджень.
 
У сфері земельних відносин прокуратура реагувала на факти протиправного надання у власність чи користування земель водного та рекреаційного призначення, прибережної захисної смуги Азовського моря та його лиманів. На вказаному напрямі прокурорами пред’явлено 26 позовів на суму 1,49 млрд грн, судами задоволено 21 позов на 413 млн грн.
 
Мелітопольською окружною прокуратурою у березні пред’явлено до суду позов про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсними договорів купівлі-продажу та повернення 19 земельних ділянок водного фонду загальною площею 2,9237 га вартістю 245 млн грн, розгляд справи триває.
 
Також виявлялися факти незаконного розпорядження землями лісового фонду.
 
Господарським судом Запорізької області у травні відкрито провадження за позовом Запорізької обласної прокуратури в інтересах Кабінету Міністрів України до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, Берестівської сільської ради про зобов’язання повернути державі земельні ділянки лісогосподарського призначення загальною площею 28 га та вартістю майже 97 млн грн.
 
Належним чином забезпечено виконання судових рішень на суму 387 млн грн з 509 млн грн, що підлягали виконанню. Загальна площа повернутих земель складає 296 га.
 
У бюджетній сфері пред’явлено 32 позови з вимогами про стягнення  5,5 млн грн. Судами задоволено, з урахуванням добровільного відшкодування,  20 позовів на 9,1 млн грн. Рішення судів у бюджетній сфері виконані на 3,6 млн грн. Під час здійснення представництва виявлено та розпочато 15 кримінальних проваджень.
 
Господарським судом Запорізької області 12.05.2021 задоволено позов Запорізької обласної прокуратури в інтересах Департаменту агропромислового розвитку Запорізької обласної державної адміністрації до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення коштів до бюджету в розмірі понад  2,7 млн грн.
 
З метою збереження автомобільних доріг регіону пред’явлено 22 позови про стягнення плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування великоваговим транспортним засобом з перевищенням вагових нормативів на суму майже  510 тис. грн. Судами вже задоволено 9 позовів указаної категорії на 233 тис. грн.
 
Як приклад, господарським судом Запорізької області у квітні задоволено позов Бердянської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державної служби України з безпеки на транспорті до суб’єкта господарювання про стягнення майже 100 тис. грн.
 
У сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позовів майже на 495 млн грн, судами задоволено на суму 3,9 млн грн. Належним чином забезпечено виконання судових рішень на суму 48,6 млн грн.
 
Рішенням господарського суду Запорізької області від 18.05.2021 задоволено позов обласної прокуратури в інтересах Державної екологічної інспекції Південного округу до суб’єкта господарювання про стягнення збитків, завданих внаслідок самовільного викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря в сумі 2,4 млн грн.     
 
За втручанням прокуратури попереджено незаконне вибуття із комунальної власності об’єкту екологічного призначення – внутрішньогосподарської меліоративної системи вартістю понад 14 млн грн.
 
Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 07.06.2021 задоволено апеляційну скаргу Запорізької обласної прокуратури та скасовано рішення господарського суду Запорізької області від 30.09.2019, яким за ТОВ «Магістраль-Сервіс» визнано право власності за набувальною давністю на внутрішньогосподарську меліоративну систему у Мелітопольському районі на земельній ділянці площею 1914 га вартістю понад  14 млн грн.
 
Із метою захисту об’єктів державної та комунальної власності пред’явлено позовів, заяв на суму 211 млн грн. Судами задоволено 4,8 млн грн, забезпечено виконання судових рішень на суму 14,1 млн грн.
 
Окрему увагу приділено питанням охорони об’єктів культурної спадщини.
 
Обласною прокуратурою установлено факт незаконної приватизації пам’ятки архітектури та містобудування, історії місцевого значення - «Будинок першої теплоелектростанції» у місті Запоріжжя. У зв’язку з цим до господарського суду міста Київ подано позов про припинення права приватної власності на відповідну пам’ятку загальною площею 1151,8 кв.м та вартістю майже  34 млн грн. Розгляд справи триває.
 
Протидія незаконному привласненню державного та комунального майна також є вектором уваги обласної прокуратури.
 
Зокрема, обласною прокуратурою установлений факт набуття у приватну власність на підставі підроблених документів приватним підприємством об’єктів нерухомості державної форми власності, що перебували в господарському віданні ЗДП «Кремнійполімер», загальною площею 296 кв.м та вартістю 8,1 млн грн. Відповідна справа наразі слухається господарським судом Дніпропетровської області.

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1037