Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2021

Прокуратурою забезпечено нагляд за додержанням законів органами Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України

Запорізькою обласною прокуратури забезпечено належний нагляд за додержанням законів органами Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України.
 
Так, за процесуального керівництва працівників галузевого відділу обласної прокуратури слідчими СВ УСБУ в Запорізькій області у І півріччі 2021 року до суду скеровано 11 кримінальних проваджень, у тому числі 8 – з обвинувальними актами, з яких 4 – з угодами про визнання винуватості.
 
Із загальної кількості закінчених кримінальних проваджень 4 – про злочини проти основ національної безпеки України, 4 – проти громадської безпеки, у т.ч. 3 – щодо участі громадян у діяльності терористичних груп, 2 – за фактами контрабанди психотропних речовин та культурних цінностей, 1 – щодо недоторканості державних кордонів.
 
Так, за напрямом протидії контрабанді до суду скеровано два обвинувальні акти стосовно 2 мешканок обласного центру: за фактом спроби незаконного ввезення з Єгипту до України прекурсорів в особливо великому розмірі – 400 пігулок, які містили 9,84 г псевдоефедрину ( ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 305 КК України) та за фактом замаху на контрабанду культурних цінностей з України - 5 старовинних ікон,  серед яких ікона Божої Матері «Достойно є» («Милуюча») XIX століття (ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 201 КК України).
 
За результатами розгляду судом цих двох проваджень вже постановлені обвинувальні вироки. За рішенням суду ікону Божої Матері «Достойно є» («Милуюча») згідно з позицією обвинувача передано до Запорізького обласного художнього музею.
 
Також за процесуального керівництва обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт в одному з актуальних кримінальних проваджень стосовно громадянина, який, діючи спільно з невстановленими представниками «Народного ополчення Донбасу», в порушення норм Конституції України вчинив активні дії з організації та проведення у травні 2014 року у м. Волновасі Донецької області, так званого, «народного референдуму» щодо виведення з-під юрисдикції України окремих територій Донецької області. Наразі судовий розгляд у вказаному провадженні триває.
 
Завдяки належному здійсненню публічного обвинувачення упродовж 6 місяців поточного року за результатами судового розгляду кримінальних проваджень забезпечено винесення 4 обвинувальних вироків стосовно  4 осіб із засудженням 2 – до  реальної міри покарання.
 
Наразі працівниками галузевого відділу здійснюється процесуальне керівництво у 27 кримінальних провадженнях. У судах підтримується публічне обвинувачення у 68 кримінальних провадженнях.
 
 
Соціальні мережі: FacebookTelegram

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1259