Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.07.2021

Прокуратурою забезпечено нагляд щодо захисту інтересів дітей та протидії насильству

Завдяки вжитим заходам організаційного, наглядового та координаційного характеру упродовж останніх років в області спостерігається позитивна тенденція до зниження рівня дитячої злочинності.
 
Так, протягом 6 місяців 2021 року кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми зменшилась на 29, 1 % (з 55 до 39 проявів).
 
Ювенальними прокурорами органів обласної прокуратури забезпечено процесуальне керівництво у 708 кримінальних провадженнях у сфері захисту інтересів дітей та протидії насильству. До суду скеровано 102 обвинувальних акта та клопотань про застосування примусових заходів виховного та медичного характеру.
 
Безпосередньо відділом захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури у поточному році скеровано до суду кримінальне провадження за фактом передачі 12-річного хлопчика для зайняття жебрацтвом. Наразі судовий розгляд триває. Разом з цим,  після вилучення дитини із небезпечного родинного середовища прокуратурою вжито заходів до влаштування дитини до «Запорізького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей» Запорізької обласної ради з одночасним включенням у Програму реінтеграції агенції ООН по міграції, спеціалісти якої надають гуманітарну та психологічну допомогу.
 
Завдяки послідовній та наступальній позиції ювенальних прокурорів Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя забезпечено виконання завдань кримінального провадження під час досудового розслідування відносно трьох лікарів КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, у тому числі завідуючого відділенням, через неналежне виконання професійних обов’язків від яких померла дев’ятимісячна дитина. Незважаючи на складність та необхідність проведення великої кількості судових експертиз, прокуратурою забезпечено швидке, повне та неупереджене розслідування смерті дитини та наразі обвинувальний акт за ч. 2 ст. 140 КК України скеровано до суду.
 
При здійсненні представництва інтересів держави у сфері охорони дитинства ювенальними прокурорами особливу увагу приділено захисту інтересів держави у бюджетній сфері, з питань державної та комунальної власності, земельних відносин.
 
Упродовж першого півріччя поточного року пред’явлено позовів на загальну суму понад 40,4 млн грн, задоволено позовів на суму понад 35,3 млн грн, реально виконано рішень судів на 253,5 млн грн.
 
Повернуто 137 га земель навчальних закладів, які незаконно передані приватним суб’єктам господарювання за удаваними правочинами.
 
 
Соціальні мережі: Facebook

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1246