Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.06.2021

Прокурорами проведено перевірки законності застосування заходів адміністративного примусу працівниками поліції

Органами прокуратури області проведені перевірки стану додержання вимог законодавства про адміністративні правопорушення працівниками поліції в частині затримання громадян, доставляння їх до органів поліції, строків та умов тримання, застосування зброї, сили та спецзасобів, за результатами яких встановлені непоодинокі системні порушення.
 
Зокрема, встановлено непоодинокі факти затримання громадян без подальшого складання протоколів про адміністративне правопорушення та, як наслідок, подальшого уникнення особами відповідальності.
 
Виявлені численні порушення вимог адміністративного законодавства щодо повноти збору доказів на підтвердження скоєння особами адміністративних правопорушень, що у подальшому призвели до закриття таких справ судами області.
 
Встановлені випадки затримання та доставляння громадян до відділів поліції для складання протоколу про адміністративне правопорушення у випадках, що прямо не передбачені положеннями ст. 262 КУпАП, а також не інформування про їх затримання родичів та захисників.
 
Тривалий час у порушення вимог ст. ст. 8, 23 Закону України «Про Національну поліцію» та ст. ст. 32, 300 КУпАП, працівниками поліції не вживаються достатні заходи щодо належного виконання постанов суду про застосування адміністративного стягнення у виді адміністративного арешту. До тепер залишаються невиконаними 146 судових рішень цієї категорії.
 
На усунення виявлених порушень у діяльності органів поліції прокурорами внесено 18 документів реагування, які на цей час перебувають на розгляді. Розпочато 2 кримінальних провадження за фактами незаконного застосування працівниками поліції фізичної сили до громадян за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України.
 
Дотримання прав громадян при застосуванні до них заходів примусу пов’язаних з обмеженням особистої свободи перебуває на постійному контролі керівництва обласної прокуратури області.
 
Соціальні мережі: Facebook

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1261