Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.10.2020

На Запоріжжі виявлено та припинено діяльність групи осіб, які створили у місті незаконні органи влади (ФОТО)

Запорізькою обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом самовільного присвоєння владних повноважень відносно членів радикально-налаштованої групи, яка намагалася сформувати у м. Запоріжжя псевдодержавне утворення для розхитування суспільно-політичної ситуації в регіоні (ч. 1 ст. 353 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що учасники групи створювали у м. Запоріжжя так названі «альтернативні» органи місцевого самоврядування – районні ради в м.Запоріжжя, до яких обирали депутатів.
 
Для «легалізації» незаконної структури фігуранти розроблювали фіктивні документи: статути, посвідчення депутатів,печатки, паспорти та ін..
 
Для безпосереднього обрання та участі у «альтернативних» органах місцевого самоврядування два організатори отримували шляхом обману або зловживання довірою від майбутніх учасників грошові кошти в різних сумах в якості волонтерської підтримки діяльності на банківську карту.
 
Організаторами групи створено власну сторінку в одній із соціальних мереж, де розміщувалася інформація із закликами громадян приєднуватися до псевдо державного утворення.
 
Агітатори планували «розформувати» місцеві органи державної влади і місцевого самоврядування на території міста. Для цього вони поширювали інформацію про створення так званої «ліквідаційної комісії». Також фігуранти пропонували легалізувати зброю шляхом видачі фіктивних «дозвільних документів».
 
У рамках кримінального провадження прокурорами Запорізької місцевої прокуратури №2 спільно з правоохоронними органами проведено ряд санкціонованих обшуків за місцем проживання учасників групи, під час яких вилучено печатки псевдо-органів «Запорізька міська рада» та «Комунарська районна у м. Запоріжжя рада», які активно використовувалися у діяльності зазначених утворень, документи «Конгрес громадських об’єднань», папки з документацією псевдо-органу «Запорізька міська рада», бланки документів учасників конгресу громадських об’єднань, чорнові нотатки, посвідчення громадської організації «Народний контроль» на різні імена, посвідчення так званих документів «органу місцевого самоврядування держави України Дніпровського району», різну символіку та технічні прилади.
 
На даний час вирішується питання про повідомлення про підозру активним членам вказаної групи.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

Автор: Відділ інформаційної політики
кількість переглядів: 1522